ГоловнаЕкономікаБізнес

Львівська область попросила не приватизувати найстаріше підприємство в Україні

Місцева влада пропонує музеєфікувати солеварню.

Львівська область попросила не приватизувати найстаріше підприємство в Україні
Фото: loda.gov.ua

Львівська область скерувала у Фонд держмайна висновок, у якому просить не приватизувати найстаріше підприємство в Україні - Дрогобицький солеварний завод.

Про це йдеться на сайті ЛОДА.

Солеварня, яка бере свій початок із 13 століття, входила у список підприємств, що не підпадають під приватизацію, який Верховна Рада скасувала наприкінці 2019 року. У проєкті нового списку її вже немає.

Однак в обладміністрації вказують, що солеварню все одно не можна продавати, і пропонують музеєфікувати її.

Дрогобицький солеварний завод є пам'яткою архітектури місцевого значення. Він розташований на території охоронних зон двох пам'яток архітектури національного значення (церкви Святого Юра і церкви Воздвиження Чесного Хреста). Там заборонено реконструкцію, будівництво й інші роботи, які порушують принципи збереження пам'ятки і традиційного характеру її середовища.

Церква Святого Юра до того ж є частиною об'єкта світової спадщини ЮНЕСКО.

Солеварний завод на вулиці Солоний Ставок, 27 у Дрогобичі також включено в список нововиявлених пам'яток археології. Усі пам'ятники археології та пов'язані з ними рухомі предмети, за законом, повинні перебувати тільки в державній владі.

"За всіма експертними висновками і на моє тверде переконання, солеварня в Дрогобичі повинна стати цікавим підприємством-пам'яткою. З приводу культурно-економічної складової, ми всі розуміємо, що потрібно шукати разом з місцевою владою якісні сучасні шляхи її розвитку: створити заповідник обласного значення, передати споруди в комунальну власність і т.ін.", - заявив з цього приводу заступник голови ЛОДА Юрій Холод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram