ГоловнаЕкономікаБізнес

Молдова може купувати європейський газ на 16% дешевше, ніж "газпромівський"

Молдова може закуповувати європейський газ через Україну.

Молдова може купувати європейський газ на 16% дешевше, ніж "газпромівський"
Фото: depositphotos

Молдова може закуповувати європейський газ через Україну дешевше, ніж за контрактом з російським "Газпромом". Про це у фейсбуці написав гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

Він зазначив, що зниження цін на газ на європейських хабах призвело і до зниження цін в Україні: останні торги на Українській енергетичній біржі закінчилися за ціною трохи нижче 4000 грн з ПДВ.

"Підписані наприкінці грудня нові міжоператорські угоди на кордонах замість транзитного контракту 2009 року відкривають нові можливості і для наших сусідів. Тепер і вони можуть вільно використовувати нашу інфраструктуру ГТС для постачання газу з ЄС", - повідомив Макогон.

За його словами, Молдова зараз купує газ у "Газпрому" за 174 долари. Якщо закуповувати його з ЄС з поставкою через Україну, то ціна на вході в Молдову буде близько 146 доларів. Економія близько 28 доларів (-16%).

"Не знаю, чи зможе/захоче Молдова почати поставки з ЄС, але аргументи для переговорів є", - зазначив він.

Нагадаємо, 31 грудня Молдова і "Газпром" продовжили на один рік термін чинних контрактів на транзит і поставку газу, при цьому умови поставок не змінилися. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram