ГоловнаЕкономікаДержава

Ernst & Young оцінила розмір тіньової економіки України в 23,8% від ВВП

Експертна оцінка виявилася нижчою, ніж дані Мінекономіки.

Ernst & Young оцінила розмір тіньової економіки України в 23,8% від ВВП
Фото: depositphotos.com\a_taiga

Обсяг тіньової економіки, за оцінкою компанії Ernst & Young, становить 846 млрд гривень, або 23,8% від офіційного ВВП за 2018 рік.

Попередні результати дослідження, проведеного за підтримки Mastercard, були представлені в понеділок у Національному банку України. 

Пресслужба НБУ повідомила, що Ernst & Young проводила подібні дослідження в 33 країнах світу, серед яких Чехія, Польща, Словенія, Словаччина, Хорватія, Болгарія, Сербія, Боснія і Герцеговина. Історично рівень тіньової економіки серед зазначених країн коливався від 10,1% до 26,9% від обсягу ВВП.

Для української економіки цей показник становив 23,8%, у тому числі:

- 19,7% ВВП (702 млрд грн) становить "готівкова" тіньова економіка;

- 4,1% ВВП (144 млрд грн) - домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто негрошова тіньова економіка.

"Готівкова" тіньова економіка в дослідженні ділиться на "спадкову" (вигоду отримують обидві сторони, наприклад, замовник платить готівкою і отримує знижку, а постачальник не реєструє транзакцію і економить на податкових витратах) і "пасивну" (вигоду отримує тільки продавець).

Виявилося, що 73,8% від "готівкової" тіньової економіки вигідна тільки продавцю. Це 14,4% від ВВП, або 512 млрд гривень.

У НБУ відзначають, що стимулювання безготівкових розрахунків дозволить суттєво знизити рівень таких тіньових розрахунків, у тому числі шляхом безготівкових соцвиплат, встановлення POS-терміналів і введенням додаткових стимулів для продавців і покупців.

Європейський досвід свідчить, що збільшення частки безготівкових платежів удвічі призводить до зниження рівня тіньової економіки на 0,6-3,7% від ВВП, а доходи держави збільшуються на 0,1-0,8% від ВВП.

За даними Mastercard, сьогодні в Україні 62% малого і середнього бізнесу працює винятково з готівкою.

Нагадаємо, Міністерство економіки України регулярно публікує власну оцінку розміру тіньової економіки. У 2018 році вона становила 30% від офіційного ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram