ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін створив Боргове агентство

Міністерство фінансів перестане управляти державним боргом.

Кабмін створив Боргове агентство
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів на засіданні в середу прийняв рішення про створення боргового агентства.

Про це повідомила пресслужба прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

"Уряд створив Боргове агентство, щоб наша країна не мала проблем з погашенням раніше взятих запозичень. Створення боргового агентства - необхідна умова виконання плану дій уряду для зниження витрат платників податків на обслуговування боргів. Така модель успішно працює, наприклад, в Австрії, Бельгії, Нідерландах, Німеччині, Швеції", - сказано в телеграм-каналі прем'єр-міністра.

Створення боргового агентства було передбачене поправками в Бюджетний кодекс, які Верховна Рада прийняла ще в листопаді.

Боргове агентство буде окремим центральним органом виконавчої влади, операційно незалежної від Міністерства фінансів. На думку влади, воно зможе більш комплексно й ефективно використовувати інструменти з управління державним боргом (РЕПО, свопи, деривативи). Очікують, що створення боргового агентства дозволить уникнути криз ліквідності та платоспроможності на початку бюджетних періодів.

Міністерство фінансів визначатиме тільки стратегічні цілі для боргового агентства.

Державний і гарантований державою борг України на кінець грудня 2019 року становив 1 998,28 млрд гривень, або 84,36 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram