ГоловнаЕкономікаДержава

У "Слузі народу" заявили про неминуче підвищення пенсійного віку

Солідарна система більше не справляється.

У "Слузі народу" заявили про неминуче підвищення пенсійного віку
Галина Третьякова
Фото: Макс Требухов

Глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова вважає неминучим підвищення пенсійного віку в Україні.

Про це вона сказала в інтерв'ю "Економічній правді".

"Підвищення пенсійного віку - неминучий процес. Є дослідження Світового банку. У ньому йдеться про те, що в 2030 році при параметрах нинішньої солідарної системи у нас пенсію за формулою отримуватимуть 40% громадян. Всі інші будуть отримувати мінімальну пенсію", - зазначила Третьякова.

На її думку, однією з помилок було включення до солідарної системи фізосіб-підприємців, які "платять близько 800 грн єдиного податку, а претендують на 1600 грн мінімальної пенсії".

"Наші діти будуть платити податків більше, щоб утримувати тих, хто платить податків менше. Не потрібно було ФОП вводити в систему пенсійного забезпечення. Це можна було робити через 10-20 років. У ЄС почали включати самозайнятих в пенсійну систему з 2000-х років, коли стали багатшими", - розповіла Третьякова.

За її оцінками, якщо залишити ситуацію, як є, то поступово, "не в часи нашого президента", ситуація буде погіршуватися.

"Або ми будемо сідати на плечі платників податків, або зараз робимо накопичувальну систему і вирівнюємо ситуацію. Вирівняти солідарний рівень ми можемо тільки шляхом збільшення пенсійного віку. Наприклад, Японія говорить про 72 роки", - сказала Третьякова.

Зараз в Україні 11,3 млн пенсіонерів.

За її словами, президент Володимир Зеленський проти підвищення пенсійного віку. При цьому раніше він анонсував великий ріст пенсій.

Нагадаємо в жовтні 2017 року Україна провела пенсійну реформу, яка передбачає підвищення страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років в 2018 році і щорічне поступове підвищення до 35 років до 2028 року.

Але вже тоді експерти попереджали, що через кілька років знову потрібно буде проводити пенсійну реформу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram