ГоловнаЕкономікаБізнес

У Кабміні відкинули порівняння нової методики ціни на газ із "Роттердамом+"

"Уряд встановив умову "не більш ніж", але можна менше".

У Кабміні відкинули порівняння нової методики ціни на газ із "Роттердамом+"
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Міністр екології та енергетики Олександр Оржель заявив, що прив'язку ціни на газ для населення до котирувань на газовому хабі TFF не можна порівнювати з вугільною формулою "Роттердам+".

"Це ніякий не "Роттердам+", тому що це верхня межа. У цьому випадку уряд встановив умову "не більш ніж", але можна менше", - сказав Оржель на брифінгу після засідання уряду в середу.

Він пояснив, що перегляд методики пов'язаний з тим, що ціна на газ у січні виявилася набагато нижчою, ніж могла бути в разі припинення транзиту через Україну. "Багато хто очікував, що ціна в січні буде зовсім іншою, що вона може підскочити до 12-13 тисяч гривень без транспортування, розподілу, ПДВ", - сказав Оржель.

З огляду на ці ризики, уряд встановив ціну, за якою газ буде постачатися в рамках спеціальних зобов'язань (ПСЗ), на рівні 5500 за тисячу кубометрів. Але по факту виявилося, що ця ціна вища за ринкову.

"З огляду на те, що зараз є багато позитивних сигналів - великі запаси в ПСГ як в Україні (у нас на 5,4 млрд більше запасів, ніж торік), так і в європейських газосховищах, тепла зима, наявність транспортування територією України - це впливає на зниження цін у Європі й Україні. Тому для нас було важливо, щоб населення отримало позитивні цінові сигнали, які подає ринок", - сказав Оржель.

У зв'язку з цим 24 січня було прийнято рішення прив'язати вартість газу до середньої ціни на паливо на нідерландському хабі TTF, до якої додаються маржа постачальника, вартість доставки в Україну, ПДВ і тариф газзбуту.

"Це означає, що ціна буде 4650 гривень. Це означає, що населення, споживачі будуть платити менше навіть за гарантовану ціну, яку сформулював уряд", - заявив міністр.

Оржель сказав, що за тарифу 5500 гривень кінцева ціна для населення повинна була становити близько 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів, а за новою методикою - 6-7 тисяч гривень.

Міністр додав: якщо позитивні тренди на газовому ринку будуть зберігатися, то можливе ще одне зниження ціни в лютому.

Затверджений порядок діятиме до травня, коли Україна повинна повністю лібералізувати ринок, тоді ціни для домогосподарств зрівняються з цінами для промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram