ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна в Брюсселі засвідчила незворотність націоналізації ПриватБанку

Особливий акцент зробили на необхідності покарання винних у шахрайстві.

Україна в Брюсселі засвідчила незворотність націоналізації ПриватБанку
Фото: EC - Audiovisual Service

Члени Кабінету Міністрів у рамках засідання Ради асоціації "Україна - ЄС" підтвердили незворотність націоналізації ПриватБанку.

Про це йдеться в спільній заяві України і Євросоюзу за підсумками зустрічі, яка відбулася 28 січня.

"Сторони погодилися з важливістю незворотності реформ у банківському секторі, зокрема у зв'язку з націоналізацією ПриватБанку, зробивши особливий наголос на здійсненні правосуддя щодо осіб, відповідальних за широкомасштабне шахрайство у ПриватБанку, і поверненні активів", - сказано в ньому.

Ухвалення законопроєкту №2571 про гарантії неповернення збанкрутілих банків колишнім власникам - одна з умов нової кредитної програми Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, що ПриватБанк, який належав Ігореві Коломойському і Геннадію Боголюбову, наприкінці 2016 року був визнаний неплатоспроможним. Від банкрутства його врятувала націоналізація, після якої державі довелося вкласти в банк 155 млрд гривень.

На початку 2018 року було оприлюднено результати незалежного розслідування (forensic audit) компанії Kroll. Вони показали, що ПриватБанк перед націоналізацією був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років.

Це призвело до заподіяння банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд доларів США.

Один з топменеджерів того ПриватБанку - Дмитро Дубілет - сьогодні працює міністром в уряді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram