ГоловнаЕкономікаБізнес

Автор законопроєкту про податок на Google і Facebook здивувався критиці

"Чому бюджет країни у стані війни повинен відмовлятися від додаткових надходжень?"

Автор законопроєкту про податок на Google і Facebook здивувався критиці
Фото: facebook.com/danil.getmantsev

Депутат Верховної Ради Данило Гетманцев здивувався критиці його законопроєкту про оподаткування інтернет-корпорацій, що надають електронні сервіси в Україні.

Про це він написав у фейсбуці.

"Чесно, не можу пояснити, чому рекламні й інформаційні послуги, що надаються резидентами всередині країни, повинні обкладатися ПДВ, а послуги, що надаються світовими гігантами в нас у країні ні? У чому сенс пільгувати послуги нерезидентів? Чому бюджет країни у стані війни повинен відмовлятися від додаткових надходжень від оподаткування сервісів, що ніяк не є товарами першої необхідності? Чому ми повинні відмовлятися від механізму, який успішно діє в Білорусі, Туреччині, Швейцарії, ОАЕ й інших країнах, і який, до слова, добровільно виконується самими компаніями-платниками?" - заявив Гетманцев.

Він додав, що ті, хто "вангує підвищення цін" на електронні інтернет-сервіси, можуть помилятися.

"Теорія перекладання податку давно встановила, що непрямий, як, до речі, і прямий податок, перекладається зі споживача на продавця і назад залежно не від виду податку, а винятково від цінової кон'юнктури", - написав Гетманцев.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2019 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про запровадження ПДВ на послуги західних інтернет-корпорацій, як-от: Google, YouTube, Facebook, Apple, Adobe, Netflix.

Згідно із запропонованими змінами до Податкового кодексу, ПДВ доведеться платити нерезидентам, у яких немає в Україні постійного представництва, але вони безпосередньо постачають електронні послуги фізичним особам на митній території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram