ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ понад 150 разів розкривав банківську таємницю у 2019 році

Найактивніше Нацбанк співпрацював із Генпрокуратурою.

НБУ понад 150 разів розкривав банківську таємницю у 2019 році
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України 2019 року 155 разів надавав доступ до речей і документів у рамках розслідування кримінальних правопорушень у банківській сфері.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

Зазначають, що інформацію надавали:

- Генеральній прокуратурі - 62 рази;

- Національній поліції - 28 разів;

- Службі безпеки України - 19 разів;

- Національному антикорупційному бюро - 18 разів;

- Державній фіскальній службі - 16 разів;

- Державному бюро розслідувань - 12 разів.

Усього за друге півріччя 2019 року Нацбанк надавав доступ до банківської таємниці в рамках кримінальних розслідувань 78 разів. Найактивніше НБУ співпрацював із Генпрокуратурою.

За 2016-2018 роки НБУ надавав правоохоронцям доступ до такої інформації 453 рази.

Нагадаємо, згідно з нормами постанови НБУ №27, яка набула чинності 4 лютого 2019 року, банки зобов'язані надавати на запит державних органів інформацію про своїх клієнтів, яка є банківською таємницею. Раніше чиновники не могли отримати такі дані про фізосіб без рішення суду - Нацбанк обмежував їхні запити інформацією про рахунки фізосіб-підприємців і юросіб.

У 2015 році на сайті Мінфіну було оприлюднено законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення обслуговування заможних громадян)". Одна з норм документа передбачала, що ДФС і Антикорупційне бюро зможуть будь-коли вимагати від банку будь-яку інформацію про операції клієнта, в тому числі фізичної особи, без рішення суду. Однак пізніше в Мінфіні заявили, що допрацюють документ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram