ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінекономіки спростувало інформацію, що Prozorro ввела 5% комісії на всі закупівлі

"Насправді, 5% комісії від угоди - це тариф".

Мінекономіки спростувало інформацію, що Prozorro ввела 5% комісії на всі закупівлі
Фото: picjumbo.com

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прокоментувало інформацію про нібито запровадження комісії в розмірі 5% за участь у публічних закупівлях і підкреслило, що вона не відповідає дійсності іта вводить учасників ринку в оману.

Про це повідомляють на сайті відомства.

"Перше, система Prozorro, інструмент допорогових закупівель Prozorro Market і система Prozorro.Продажі - це різні системи. Державне підприємство Prozorro й інструмент Prozorro Market - це сфера державних закупівель, а державне підприємство Prozorro.Продажі відповідає за продаж та оренду державних ресурсів", - ідеться в повідомленні.

У ЗМІ з'явилася інформація, нібито 5% комісії вводиться для всіх закупівель. Насправді, 5% комісії від угоди - це тариф, від 15 січня діє тільки в пілотному проєкті допорогових закупівель Prozorro Market. Prozorro Market - це новий інструмент для закупівель товарів широкого споживання на невеликі суми (до 200 тис. грн).

Інструмент не є обов'язковим для використання замовниками. Зі старту роботи в квітні 2019 року державні органи замовили в ньому товарів на суму 10 млн грн, що становить менш ніж 0,1% за аналогічний період у системі Prozorro.

"За принципом роботи Prozorro Market є звичайним інтернет-магазином для бюджетних установ і, як будь-який маркетплейс, стягує з бізнесу плату за розміщення там товарів", - наголошується в повідомленні.

До січня 2019 року сервіс був безкоштовним, але для того, щоб була можливість поповнювати асортимент товарів і кваліфікувати кожного постачальника, а також розвивати інтерфейс і клієнтський сервіс, було введено тариф. Зокрема, Центральна закупівельна організація отримує 3%, а електронний майданчик-провайдер послуги - 2%.

"Плата за участь у державних закупівлях визначається постановою Кабінету Міністрів. Максимальний розмір плати зараз становить 3400 грн. Саме стільки потрібно заплатити за участь у тендері з очікуваною вартістю від 4 мільйонів гривень. Загалом розмір тарифів у системі Prozorro становить до 0,1% від очікуваної вартості закупівлі (а не 5%)", - відзначили в Мінекономіки.

Нагадаємо, минулого року ProZorro зекономила платникам податків 100 мільярдів гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram