ГоловнаЕкономікаБізнес

У НКРЗІ показали графік запуску 4G у регіонах

Мобільний інтернет повинні отримати міста і села з населенням від 2 тис. осіб.

У НКРЗІ показали графік запуску 4G у регіонах
Фото: EPA/UPG

Мобільні оператори компанії "Київстар", Vodafone і lifecell подали в Нацкомісію з питань радіомовлення, зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) спільну заяву про перерозподіл частот у діапазоні 900 МГц для розвитку мереж 4G.

Про це повідомила завідувачка сектору забезпечення діяльності голови НКРЗІ Богдана Півень у фейсбуці.

Подача заяв від операторів - перший крок до рефармінгу частот. Далі уряд повинен внести зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України та визначити розмір плати за ліцензії.

Потім відбудеться переоформлення та видача необхідних ліцензій, а з 1 липня повинен початися поступовий запуск LTE в діапазонах 900 МГц.

За умовами ліцензій LTE 900, мобільний оператор повинен забезпечити середню швидкість передачі даних не менш ніж 2 Мбіт/с у всіх населених пунктах, де проживають понад 2000 осіб (протягом 24 місяців), на міжнародних (протягом 30 місяців) і національних дорогах (протягом 48 місяців).

Нагадаємо, що відсутність швидкісного мобільного інтернету в регіонах сьогодні зумовлена тим, що розподіл частот між операторами в діапазоні 900 МГц недостатній для запуску 4G.

У серпні 2019 року мобільні оператори домовилися перерозподілити радіочастоти в цьому діапазоні, а в жовтні вони підписали відповідний меморандум із Кабінетом Міністрів. Згідно із затвердженим планом заходів, від частини спектру відмовиться "Київстар", якому, згідно з ліцензією, наразі віддано близько 60% доступних частот у діапазоні 900 МГц. Також своїми частотами в цьому діапазоні поступиться оператор CDMA "Інтертелеком", який отримає натомість частоти в діапазоні 800 МГц.

Зі свого боку уряд зобов'язався полегшити доступ до інфраструктури, запровадити технічний нейтралітет, встановити справедливу ціну за продовження ліцензії.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров говорив, що завдяки домовленостям уже в березні 2020 року буде переоформлено ліцензії операторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram