ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" повідомив про розблокування в Європі активів, арештованих за позовами "Нафтогазу"

Знято арешти активів "Газпрому" в Британії, Люксембурзі, Нідерландах.

"Газпром" повідомив про розблокування в Європі активів, арештованих за позовами "Нафтогазу"
Фото: EPA/UPG

У Великобританії, Люксембурзі та Нідерландах знято арешти з активів російського газового монополіста "Газпром" за позовами НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву російської компанії.

"Згідно з підтвердженнями від місцевих консультантів, отриманими ПАТ "Газпром" 20 січня 2020 року, арешти і забезпечувальні заходи, ухвалені в Англії та Уельсі, Нідерландах і Люксембурзі на вимогу НАК "Нафтогаз України" на підставі арбітражного рішення Торгової палати Стокгольма №V 2014/129 від 28 лютого 2018 року, були зняті", - зазначено в заяві.

У Великобританії зобов'язання суду (Undertakings) "Газпрому", South Stream Transport B. V. і Blue Stream Pipeline Company B. V. були припинені наказом англійського суду від 14 січня 2020 р. Юридична компанія "ДЛА Пайпер Лондон" підтвердила, що цього достатньо для припинення зобов'язань суду в Англії.

Адвокати "Нафтогазу" надіслали 10 січня 2020 р. листи на адресу адвокатів "Газпрому" і нідерландських компаній групи "Газпром" про зняття арештів у Нідерландах. "ДЛА Пайпер Амстердам" підтвердила, що цього достатньо для зняття арештів у Нідерландах. Інформація про зняття арешту акцій відображена в реєстрі акціонерів South Stream Transport BV.

11 січня 2020 року "Нафтогаз" і "Газпром" підписали акти про відкликання вимоги (Withdrawal of action) щодо арештів від 15/22 лютого 2019 року і 26/31 липня 2019 року. Адвокати "Нафтогазу" 13 січня 2020 року направили додаткові листи на адресу люксембурзьких банків і компаній, щодо яких були ухвалені арешти 15/22 лютого 2019 року і 26/31 липня 2019 року. Адвокати Arendt & Medernach підтвердили, що цих дій достатньо для зняття арештів у Люксембурзі за умови зняття банками і компаніями обмежень, накладених ними на підставі арештів.

Нагадаємо, "Нафтогаз" і "Газпром" у результаті переговорів про продовження транзиту російського газу через територію України домовилися про взаємне відкликання позовів. Тоді Юрій Вітренко зазначив, що про позови щодо майна "Нафтогазу" в Криму не йдеться, оскільки в них стороною виступає не "Газпром", а Російська Федерація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram