ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін поставив собі за мету знизити ставки за іпотекою до 10% річних

"10-11% за іпотекою в цьому році - дуже амбітне, але дуже важливе завдання".

Кабмін поставив собі за мету знизити ставки за іпотекою до 10% річних
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів поставив собі за мету знизити ставки за іпотекою до 10-11% річних.

Про це сказав прем'єр-міністр Олексій Гончарук на нараді з питань розвитку будівельної галузі та детінізації ринку праці в будівництві.

"Ми розуміємо - і це завдання №1 для нас, - що для того, щоб економіка розвивалася інтенсивно, у бізнесу має бути доступ до максимально дешевих ресурсів. Звичайно, -1% ми найближчим часом не зробимо, це завдання середньострокове, але дійти до 10-11% за іпотекою в цьому році - це дуже амбітне, але дуже важливе завдання. Ми з Національним банком над цим працюємо. При інфляції 4% це цілком реалістично. Складно, але реалістично", - сказав прем'єр.

Відновлення іпотечного кредитування є одним з пріоритетів Національного банку в 2020 році.

"Іпотека - важливий сегмент ринку і для банків, і в соціальному контексті. Україна має доволі негативну історію іпотечного ринку. Тому якщо нас зараз порівняти з сусідами, то на їхньому тлі ми будемо білою вороною, бо в нас немає іпотеки вже майже 10 років. Тобто вона нібито є, але невелика і концентрована: видача 92% іпотечних кредитів припадає тільки на третину банків", - сказав в інтерв'ю "Українському тижню" заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

За його словами, для запуску іпотеки потрібно знизити процентні ставки

"Які відсоткові ставки були за іпотекою до 2008 року, коли цей ринок розвивався: в доларах - не менш ніж 10%. Я не пам'ятаю однозначних ставок. У гривні було 15-16% і вище. Зараз ніхто не говорить про валютну іпотеку не тільки в Україні, але і в інших країнах. Але що стосується гривневої іпотеки, то так, потрібно зменшити процентні ставки", - зазначив банкір.

За його словами, при інфляції 4-5% головна відсоткова ставка НБУ в найближчі місяці має знизитися до однозначного рівня (зараз вона на рівні 13,5%). Тоді ставки за іпотекою можуть знизитися до 14-15%.

"Нас рано порівнювати з Польщею або Чехією, де інфляція 2%, а то і менше вже багато років, а кредитні ставки становлять 5%. Але якщо взяти Росію, яка йде тим самим шляхом, що й ми, тільки випереджає нас на кілька років, то там інфляція 3%, ставка центрального банку 6,25%, а ставки за іпотекою з того, що я бачив, вже менш ніж 10%. Якщо ми вийдемо на ставку 14-15%, вона вже буде мінімальною за іпотекою в національній валюті в історії України", - підкреслив він.

Крім того, Сологуб вказав на необхідність вирішити проблеми, що призвели до кризи 2008-2009 року або виникли в результаті. "Мова про мораторії на стягування за валютними кредитами, непрозорість первинного ринку житла. Щоб запустити ринок іпотеки, потрібно усунути обидві причини", - сказав Сологуб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram