ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна відмовилася від ідеї будівництва нового газопроводу в Польщу

"Чи є сенс будувати ще один, якщо наявні стоять незатребувані?"

Україна відмовилася від ідеї будівництва нового газопроводу в Польщу
Фото: utg.ua

Компанія "Оператор ГТС України" не бачить сенсу в новому газопроводі в Польщу, проєкт якого просували за попередньої влади.

Про це повідомив гендиректор оператора Сергій Макогон.

"Україна вже має два з'єднання з ГТС Польщі: Дроздовичі і Германовичі. Нещодавно ми провели реконструкцію і готові з нашого боку приймати в українську систему до 6,6 млрд куб. м газу на рік. Питання тільки в наявності потрібного обсягу газу і тиску з польської сторони. Зазначу, 6,6 млрд куб. м - це навіть більше від поточної потужності терміналу ЗПГ у Свіноуйсці (5 млрд куб. м). За сумарної потреби в імпорті 8-9 млрд куб. м поточні потужності покривають до 80% сумарного імпорту", - написав Макогон у фейсбуці.

Він додав, що після підписання угоди про інтерконект із польським оператором можливий віртуальний імпорт.

"Це означає, що ми можемо імпортувати весь обсяг, який іде через Україну в Польщу. Сьогодні через нас у Польщу йде 9 млн куб. м на добу, отже, ці 9 млн куб. м можуть бути імпортовані через механізм віртуального реверсу. А це 3,2 млрд куб. м на рік", - зазначив Макогон.

"Отже, чи є сенс будувати за 200 млн доларів ще один газопровід потужністю 5-8 млрд куб. м на рік, якщо і наявні стоять незатребувані? У нас уже багато прикладів «інвестування» в «потрібні» проєкти: трубопровід в Устилуг, нафтопровід Одеса-Броди", - додав він.

Нагадаємо, 17 грудня 2014 року оператори газотранспортної системи України (тоді це ще був "Укртрансгаз") і Польщі (Gaz-System) підписали угоду, якою передбачено будівництво магістрального газопроводу-інтерконектора між Польщею та Україною. Орієнтовна вартість будівництва на території України оцінювалася у 245 млн доларів.

Розробку техніко-економічного обґрунтування інтерконектора Польща-Україна "Укртрансгаз" і Gaz-System завершили 9 жовтня 2015 року. Будівництво мали розпочати 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram