ГоловнаЕкономікаФінанси

Влада визначила стратегічні цілі фінансового сектору до 2025 року

Стратегію підготували НБУ, НКЦПФР та інші регулятори.

Фото: facebook/НБУ

Регулятори фінансового ринку затвердили стратегію розвитку фінансового сектору України до 2025 року.

Про це йдеться на сайті НБУ. Разом із ним документ підготували Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку, Нацфінкомісія, Міністерство фінансів і Фонд гарантування вкладів.

Стратегія передбачає п'ять основних напрямків розвитку фінсектору:

    Зміцнення фінансової стабільності.

    Сприяння макроекономічному розвитку і зростанню економіки.

    Розвиток фінансових ринків.

    Розширення фінансової інклюзії.

    Упровадження інноваційних технологій у фінансовому секторі.

Стратегічними цілями розвитку фінансового сектору є, наприклад, впровадження плану дій BEPS для запобігання виведенню прибутків за кордон, міжнародний обмін інформацією за єдиним стандартом (CRS), скорочення тіньової економіки із 30% від ВВП до менш ніж 20%.

Частка неробочих кредитів у банківській системі за п'ять років повинна скоротитися з 52,9% до менш ніж 10%, частка валютних депозитів - з 41,7% до менш ніж 30%.

Держборг повинен скоротитися з 52,3% від ВВП до менш ніж 40%, при цьому частка держборгу в національній валюті повинна збільшитися з 33,4% до понад 50%. Плановий показник дефіциту державного бюджету - 1,5% у 2024 році.

Усі цілі стратегії займають близько 15 сторінок. "Реалізація стратегії дасть можливість створити за п'ять років прозорий, конкурентний, стабільний і високотехнологічний фінансовий сектор. За таких умов він стане драйвером стійкого й інклюзивного розвитку економіки України та сприятиме підвищенню добробуту громадян через ефективне акумулювання і перерозподіл фінансових ресурсів в економіці", - сказано в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram