ГоловнаЕкономікаДержава

Чиновники податкової допомагали щомісяця виводити в "тінь" 500 млн гривень, - СБУ (оновлено)

Вони змовилися зі співробітниками IT-компанії.

Чиновники податкової допомагали щомісяця виводити в "тінь" 500 млн гривень, - СБУ (оновлено)
Фото: ssu.gov.ua

СБУ викрила діяльність новопризначених чиновників Державної податкової служби, які сприяли виведенню в тінь понад 500 мільйонів гривень щомісяця.

Вони здійснювали несанкціоновані дії зі службовою інформацією, повідомили в пресслужбі СБУ.

"Так зловмисники давали можливість низці "конвертаційно-транзитних" груп оминати систему автоматизованого моніторингу оцінки різних ступенів ризику й ухилятися від сплати податків в особливо великих розмірах", - уточнили в Службі безпеки України.

Для реалізації своєї схеми чиновники департаменту обслуговування платників та інформаційних технологій, департаменту моніторингу ризикових операцій та доходів, а також співробітники ДПС у Київській, Львівській, Миколаївській, Волинській і Донецькій областях і Києві змовилися з власниками IT-компанії.

"Ця компанія здійснює розробку відповідного програмного забезпечення для ДПС і знає алгоритм роботи електронних інформаційних ресурсів податкової служби. Як розробники систем захисту цих ресурсів, комерсанти створили можливість для забезпечення незаконного формування податкового кредиту з ПДВ суб'єктам реального сектору економіки", - додали в СБУ.

Для цього використовували понад 300 підконтрольних організаторам фіктивно створених фірм, які через проведення безтоварних операцій і підміну номенклатури товарів і послуг формували податковий кредит замовникам.

Оновлення. У пресслужбі ДПС підтвердили факт слідчих дій, проте підкреслили, що в голови ДПС Сергія Верланова або інших керівників підрозділів жодних обшуків не було.

Нагадаємо, 15 січня голова Державної податкової служби Сергій Верланов дав брифінг для журналістів в Одесі, на який пустили тільки представників "1+1" та "Інтеру".

За даними "Думской", в будівлю податкової на вулиці Семінарській не пустили кореспондентів і операторів щонайменше восьми видань і телеканалів, у тому числі самої "Думской", "Думской ТВ", "Пушкинской", "Редакции", "5 каналу", "України". Охоронець заявив, що пропускає тільки журналістів, які є в списках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram