ГоловнаЕкономікаДержава

Українську ГТС модернізують під транзитну потужність 40 млрд кубометрів

Зараз готують техніко-економічне обґрунтування.

Українську ГТС модернізують під транзитну потужність 40 млрд кубометрів
Фото: utg.ua

Україна планує переобладнати газотранспортну систему під транзитну потужність близько 40 млрд кубометрів.

Про це розповів гендиректор компанії "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) Сергій Макогон в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Є розуміння, що, швидше за все, буде плюс-мінус 40 млрд (кубометрів. - ред.). І під ці потужності ми будемо перебудовувати систему", - сказав Макогон.

За його словами, вкладати будуть у модернізацію тільки тих компресорних станцій, які будуть використовуватися, а інші поступово виведуть з експлуатації. Зараз готується техніко-економічне обґрунтування.

Макогон також зазначив, що обов'язковим буде дозвіл на таку оптимізацію з боку Кабінету Міністрів.

"Самі труби викопувати ніхто не буде, тому що це економічно недоцільно", - зазначив Макогон, уточнивши, що в трубах буде знижено тиск і діагностика буде проводитися рідше.

При цьому він вважає, що транзит російського газу через ГТС України в обсязі 40 млрд кубометрів збережеться і після 2024 року. За словами Макогона, російський "Північний потік" не має такого балансу потужності і гнучкості, як у українська ГТС. "Тому наша система повинна залишитися затребуваною, якщо "Газпром" залишиться основним постачальником газу в Європу", - пояснив він.

Нагадаємо, 1 січня транзит газу через українську ГТС скоротився в 4,5 рази, або на 170,7 млн кубометрів, до 49,32 млн кубометрів газу порівняно з 31 грудня (220,05 млн кубометрів газу).

У 2019-му транзит газу через Україну склав майже 90 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram