ГоловнаЕкономікаДержава

Транзит газу через українську ГТС із нового року скоротився в 4,5 рази

"Газпром" транзитує газу на 13-16 млрд кубометрів на рік, але платить як за 65 млрд.

Транзит газу через українську ГТС із нового року скоротився в 4,5 рази
Фото: utg.ua

1 січня транзит газу через українську газотранспортну систему скоротився в 4,5 рази, або на 170,7 млн кубометрів, до 49,32 млн кубометрів газу порівняно з 31 грудня (220,05 млн кубометрів газу).

Про це повідомляють "Українські Новини" з посиланням на дані держкомпанії ТОВ "Оператор ГТС України".

Транзит у точці виходу газовимірювальної станції (ГВС) "Ужгород" знизився в 8,2 разу, до 17,5 млн кубометрів газу (31 грудня обсяг транзиту склав 143 млн кубометрів), у ГВС "Берегово" транзит знизився в 3,7 разу (31 грудня він становив 36,03 млн кубометрів) і в точці ГВС "Орловка" транзит знизився в 6,4 разу - до 3,15 млн кубометрів газу (31 грудня він становив 20,1 млн кубометрів).

У той самий час оператор ГТС запевняє, що з транзитом усе гаразд.

З 1 січня ОТГСУ виконує заявки на транзит від російського "Газпрому" в повному обсязі і забезпечує транспортування газу з РФ у країни ЄС і Молдови в режимі 35-45 млн кубометрів на добу, повідомляють на сайті держкомпанії.

"Разом із тим оператору ГТС повністю оплачують добові потужності на відповідних вхідних і вихідних точках із розрахунку заброньованого на 2020 рік обсягу 65 млрд кубометрів. Це підтверджує очевидні переваги принципу «качай або плати», який був введений в українське енергетичне законодавство відповідно до європейських норм", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що у зв'язку з невеликими обсягами транзиту з початку року українська ГТС функціонує частково в реверсному режимі. "Тобто попит споживачів у східних і південних регіонах України забезпечується транспортуванням газу з підземних сховищ газопроводом "Союз" у напрямку "захід-схід". Відповідно, попередні інвестиції в підготовку реверсної схеми роботи ГТС себе виправдали", - пояснили в ОГТСУ.

Нагадаємо, з 2020 року газотранспортна система України перейшла від "Укртрансгазу" компанії "Оператор ГТС України", яка входить у структуру АТ "Магістральні газопроводи України", а не "Нафтогазу".

У 2019 Україна збільшила транзит газу через свою ГТС за контрактом з "Газпромом" на 3,24% (на 2,813 млрд кубометрів) - до 89,583 млрд кубометрів - порівняно з 2018 роком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram