ГоловнаЕкономікаДержава

"Оператор ГТС України" відзвітував про завершення своєї частини переговорів з "Газпромом"

Голова ОГТСУ летить до Брюсселя для підписання міжоператорської угоди зі словацьким оператором ГТС Eustream.

"Оператор ГТС України" відзвітував про завершення своєї частини переговорів з "Газпромом"
Сергей Макогон
Фото: Сергей Макогон / Facebook

Україна і Росія в понеділок, 30 грудня, завершили чотириденний переговорний газовий марафон у Відні.

Про це повідомив у фейсбуці голова ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) Сергій Макогон.

"Сьогодні о 05:28 закінчили практично цілодобовий чотириденний переговорний марафон з "Газпромом" у Відні. Уже лечу в Брюссель для вирішення іншої важливої задачі - своєчасного підписання міжоператорської угоди зі словацьким оператором ГТС Eustream на підставі європейських правил", - написав він.

Нагадаємо, газові переговори почалися в четвер, 26 грудня, і тривали всі вихідні. За їх підсумками повинні бути підписані три документи: міжоператорська угода між "Оператором ГТС України" і "Газпромом", договір про організацію транзиту між "Нафтогазом" і "Газпромом", мирова угода між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Увечері 29 грудня "Газпром" заявляв про прибуття до Відня керівництва компаній, відповідальних за підписання підготовлених документів. Очікувалося остаточне узгодження пакета документів відповідно до протоколу від 20 грудня. Крім того, 28 грудня повідомляли, що Кабінет Міністрів України погодив підписання мирової угоди з російським "Газпромом" у рамках домовленостей про продовження транзиту газу. Угода стосується відмови України від штрафу на 7,4 мільярда доларів в антимонопольній справі.

27 грудня "Газпром" також виплатив Україні майже 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу, який став на бік "Нафтогазу" в транзитній суперечці. Українська сторона підтвердила погашення боргу, а президент Володимир Зеленський назвав це черговою перемогою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram