ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ за добу викупив з ринку $700 млн (оновлено)

Регулятор не дозволив гривні сильно зміцнитися.

Фото: flick/НБУ

Національний банк 26 грудня провів перший більше ніж за 13 місяців валютний аукціон і викупив з ринку 230 млн доларів.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Регулятор був готовий викупити до 1 мільярда доларів, але отримав заявок на 275,3 млн. Дві з них - за курсом 23,2552 грн/дол. - він задовольнив.

Останній раз валютний аукціон проводився ще 7 листопада 2018 року.

Протягом 2019 року НБУ проводив валютні інтервенції.

Оновлення. Пізніше пресслужба НБУ повідомила, що після валютного аукціону регулятор також провів інтервенцію по єдиному курсу. За його підсумками чиста купівля валюти зросла до 700 млн доларів.

Такі обсяги придбання валюти за один день стали рекордними для 2019 року і пов'язані зі значним продажем валюти банками за клієнтськими заявками.

НБУ вирішив втрутитися, щоб не допустити різкого зміцнення гривні.

Всього з початку року чиста купівля валюти НБУ склала близько 7,5 млрд доларів, що також є рекордним значенням з 2007 року. Пропозиція валюти істотно перевищує попит внаслідок стійкого припливу іноземних інвестицій в гривневі облігації уряду, залучення зовнішнього фінансування державними компаніями, а також значних обсягів валютних надходжень експортерів.

"Тривале збереження сприятливої ситуації на валютному ринку є результатом постійного поліпшення макроекономічної ситуації в Україні протягом останніх років. Зміцнення гривні є абсолютно логічним явищем в умовах прискореного економічного зростання, стрімкого уповільнення інфляції і зниження державного боргу до ВВП. Користуючись сприятливою ситуацією, Національний банк продовжує поповнювати міжнародні резерви", - заявив з цього приводу заступник голови НБУ Олег Чурій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram