ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ почав примусове стягнення 1,5 млрд гривень з Жеваго

Мільярдер був поручителем за кредитами збанкрутілого банку "Фінанси та Кредит".

НБУ почав примусове стягнення 1,5 млрд гривень з Жеваго
Фото: Телеграф

Національний банк 26 грудня звернувся у Державну виконавчу службу за стягненням 1,539 млрд гривень з колишнього власника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Рішення про стягнення грошей було прийнято Шевченківським районним судом Києва 1 жовтня 2019 року. Жеваго намагався оскаржити його, але у середині грудня апеляційний суд повернув його прохання через несплату судового збору.

Це дозволило Нацбанку почати процедуру стягнення.

"На сьогоднішні загальний обсяг заборгованості банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком за всіма кредитами рефінансування становить 6,6 млрд грн. Ми очікуємо, що частково ця заборгованість буде погашена за рахунок стягнення коштів безпосередньо з Костянтина Жеваго як з фінансового поручителя за кредитами рефінансування, а також за рахунок звернення стягнення на майно підконтрольних йому компаній - майнових поручителів, до яких ми також подали близько 30 позовів до судів", - прокоментував начальник відділу правового забезпечення та судового захисту НБУ Сергій Бойко.

У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку "Фінанси та Кредит", поручився перед Нацбанком за низкою кредитних договорів. Виконувати договори поруки він не став, і у грудні 2015 року НБУ пішов до суду. Суперечки затягнулися на три з половиною роки.

Нагадаємо, що Жеваго з жовтня перебуває в розшуку за підозрою у розтраті 2,5 млрд гривень банку "Фінанси і кредит".

Жеваго був депутатом шести скликань українського парламенту, починаючи з 1998 року. У 2019 він програв вибори на своєму окрузі проєктному менеджеру "ProZorro.Продажі" Олексію Мовчану. Жеваго - один з найбагатших людей України. За оцінками Forbes, його статки становлять близько 1,1 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram