ГоловнаЕкономікаДержава

Держгеокадастр: земельний мораторій після 1 січня залишиться чинним

Жодного правового пробілу не з'явиться.

Держгеокадастр: земельний мораторій після 1 січня залишиться чинним
Фото: Макс Требухов

Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру нагадала, що рішення Верховної Ради не продовжувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення не означає, що з 1 січня в Україні відкривається "дикий" ринок землі.

Про це йдеться на сайті відомства.

У перехідних положеннях Земельного кодексу України йдеться про те, що купівля-продаж сільгоспземлі заборонена до набуття чинності закону про обіг земель, але не раніш ніж 1 січня 2020 року. Тобто основною умовою зняття мораторію є не дата, а прийняття спеціального закону. Він поки що пройшов лише перше читання.

"Щорічне продовження мораторію не мало юридичного сенсу, а виконувало насамперед PR-цілі для окремих політичних сил. Відсутність популізму, продемонстрована парламентом цього року, ніяк не вплине на правила гри на земельному ринку. Тому будь-які панічні прогнози не мають жодних підстав", - заявив голова Держгеокадастру Денис Башлик.

Нагадаємо, що 2019 рік Україна теж починала без продовженого мораторію. Відповідний закон ухвалили у грудні 2018 року, але підписали тільки в лютому 2019 року. Жодного "дикого" ринку в Україні за той час не з'явилося.

Тодішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман теж говорив, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення залишиться чинним, незалежно від того, чи продовжить його Верховна Рада.

Мораторій на продаж землі вперше ввели 2002 року терміном на п'ять років. Його розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. Відтоді мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram