ГоловнаЕкономікаБізнес

Російські лобісти беруть участь у розслідуваннях МЕРТ імпорту добрив в Україну, - ДТ

Розслідування МКМТ і Мінекономрозвитку не мають прямого стосунку до виробників мінеральних добрив із РФ.

Російські лобісти беруть участь у розслідуваннях МЕРТ імпорту добрив в Україну, - ДТ
Фото: rbc.ua

Серед учасників спеціальних розслідувань Міністерства економічного розвитку України щодо імпорту в Україну азотних та комплексних добрив виявилися лобістські структури з Російської Федерації - торговельне представництво РФ в Україні, а також Російська асоціація виробників добрив (РАВД).

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на видання "Дзеркало Тижня", яке подає список учасників розслідувань Мінекономрозвитку.

Таким чином, як зазначає ДТ, російські лобістські структури беруть активну участь у розслідуваннях Мінекономрозвитку України та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ), метою яких є виявлення фактів потрапляння в Україну заборонених російських добрив через інші країни.

"Поки МЕРТ і МКМТ проводить спеціальне розслідування можливих фактів обходу українських санкцій російськими виробниками добрив шляхом переорієнтації своїх торгових потоків в Україну через треті країни, російські організації включаються в процес розслідувань", - повідомляє "ДТ".

За даними видання, розслідування МКМТ і Мінекономрозвитку не мають прямого стосунку до виробників мінеральних добрив з РФ. Російські добрива заборонені до ввезення на митну територію України з липня 2019 року. У грудні 2019 року Кабінет Міністрів України продовжив термін дії санкцій стосовно російських добрив до кінця 2020 року.

"Спеціальні розслідування МКМТ і МЕРТ стосуються передусім країн, чиї виробники запідозрені в тісній кооперації з російськими компаніями. Об'єктами розслідувань виявилися виробники мінеральних добрив з таких країн, як Грузія, Білорусь, Польща, Болгарія, Сербія, Туреччина, Литва. З початку 2019 року саме із цих країн зафіксовано аномальний обсяг імпорту мінеральних добрив в Україну", - йдеться в повідомленні.

Видання зазначає, що присутність російських лобістських структур і торгпредства серед учасників розслідування, яке стосується імпорту добрив в Україну з інших країн, викликає питання: чому російські галузеві структури та торгове представництво вважають себе зацікавленими сторонами в розслідуваннях про постачання добрива в Україну із Сербії, Туреччини, Литви, Грузії, Болгарії та Польщі?

"Такі факти можуть бути фактичним свідченням того, що російський інтерес усе-таки присутній у потоці неконкурентного імпорту мінеральних добрив в Україну з інших країн, а також що російські виробники використовують інші країни як майданчики для переорієнтації своїх постачань на український ринок", - повідомляє "ДТ".

Нагадаємо, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) проводить два спеціальні розслідування імпорту добрив в Україну з метою виявлення незаконних постачань в Україну добрив російського походження з інших країн. З ініціативою розслідування виступили українські виробники та профільні організації, зокрема: Спілка хіміків України "Дніпроазот", "Черкаський Азот", "Рівнеазот", Сєвєродонецький "Азот" і Одеський припортовий (ОПЗ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram