ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" стане посередником між "Газпромом" і новим оператором ГТС

"Газпром" платитиме "Нафтогазу", а "Нафтогаз" - ОГТСУ.

"Нафтогаз" стане посередником між "Газпромом" і новим оператором ГТС
Фото: vesti-ukr.com

У рамках нового транзитного договору між Україною і Росією "Нафтогаз" стане посередником між "Газпромом" і компанією "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Про це повідомив у фейсбуці виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, один з підписантів газового протоколу між Україною, Євросоюзом та Росією.

Він пояснив, що "Газпром" має укласти з "Нафтогазом" п'ятирічний договір на організацію транзиту з певними обсягами, під які "Нафтогаз" забронює потужності в ОГТСУ.

Тобто "Газпром" платитиме "Нафтогазу", а "Нафтогаз" - ОГТСУ.

У договорі між "Газпромом" і "Нафтогазом" буде прописано наперед визначений тариф, а тариф між "Нафтогазом" і ОГТСУ визначить національний регулятор.

"Навіщо потрібен "Нафтогаз" між "Газпромом" і оператором? Річ у тім, що "Газпром" не готовий працювати за стандартним договором і брати на себе всі ризики українського законодавства й регулювання, особливо ризики змін у нормативно-правовій базі, які можуть статися щодня. "Нафтогаз" більше пристосований до таких ризиків, оскільки це національна компанія, акціонером якої є український уряд", - написав Вітренко.

Нагадаємо, що Україна та Росія мають укласти новий транзитний договір на 2020-2024 роки до 29 грудня. Мінімальний обсяг прокачування становитиме 65 млрд кубометрів 2020 року й по 40 млрд кубометрів у 2021-2024 роках.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram