ГоловнаЕкономікаДержава

Держфінмоніторинг презентував звіт про відмивання грошей і фінансування тероризму

На презентації обговорювали основні ризики та шляхи їх запобігання.

Держфінмоніторинг презентував звіт про відмивання грошей і фінансування тероризму
Фото: emirates247.com

Державна служба фінансового моніторингу представила результати Національної оцінки ризиків відмивання грошей і фінансування тероризму.

Про це повідомляють на сайті Держфінмоніторингу.

"20 грудня в Державній службі фінансового моніторингу за участю голови Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (MONEYVAL) Ельжбети Франкув-Яскевич і координатора проєктів Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в Україні посла Генрика Вілладсена було представлено Звіт про проведення національної оцінки ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму", - йдеться в повідомленні.

Відзначено, що участь у заході взяли понад 50 представників державних регуляторів і правоохоронних органів, інших державних органів, а також представники професійних об'єднань суб'єктів первинного фінансового моніторингу, наукових установ і громадськості, що займаються питаннями боротьби з відмиванням грошей або фінансуванням тероризму.

Також були залучені представники міжнародних організацій: Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні, Консультативна місія ЄС, проєкт EU-ACT в Україні, Консультаційний фонд підтримки асоціації Україна-ЄС, Офіс Ради Європи в Україні і посольство США в Україні.

Відзначено, що в звіті було акцентовано увагу на основних загрозах, ризиках системи антилегалізаційного фінансового моніторингу, обговорювали шляхи реалізації заходів для запобігання негативним наслідкам.

Окрім того, свої оцінки за ризиками надали представники Національного банку, Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг та Держслужби фінмоніторингу.

"Звіт ... є підтвердженням ефективного впровадження та дотримання Україною міжнародних стандартів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, зокрема в частині виявлення, аналізу та оцінки національних ризиків відмивання грошей і фінансування тероризму та наслідків їх прояву", - зазначив голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський.

Звіт буде оприлюднено на офіційному сайті Держфінмоніторингу в рубриці "Національна оцінка ризиків".

Нагадаємо, 6 грудня Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №2179 про запобігання і протидію відмиванню грошей.

Минулого року Держфінмоніторинг виявив підозрілі фінансові операції на 347,4 млрд гривень. Відомство підготувало 934 матеріали за фінансовими операціями, які можуть бути пов'язані з легалізацією коштів і з вчиненням інших злочинів, визначених Кримінальним кодексом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram