ГоловнаЕкономікаДержава

Глава Мінфіну прокоментувала ситуацію з обмеженням бюджетних витрат

Оксана Маркарова заявила, що обмеження витрат відбуваються щорічно.

Глава Мінфіну прокоментувала ситуацію з обмеженням бюджетних витрат
Оксана Маркарова
Фото: Макс Левин

Міністр фінансів України Оксана Маркарова прокоментувала ситуацію з обмеженням витрат бюджету через його невиконання.

Про це вона написала у фейсбуці.

Маркарова заявила, що обмеження витрат наприкінці року відбуваються щорічно.

"Для всіх експертів, і тих, які знають, і тих, які чомусь забули, що такі заходи Мінфін і відповідальні розпорядники роблять щорічно - для забезпечення дотримання усіх бюджетних показників - як по маяках дефіциту, так і за іншими параметрами, при цьому забезпечуючи, що всі витрати відповідають критеріям ефективності та паспортів бюджетних програм", - написала глава Мінфіну.

Вона зазначила, що до кінця року залишилося вісім днів і більшість важливих витрат мали вже давно бути подані до Держказначейства і на них відкриті асигнування, що, за словами Маркарової, більшість відповідальних розпорядників і зробили.

"Але, як відомо, щорічно саме друга половина грудня - це час спроб безлічі "перемикачів швидкостей" з програми на програму, запитів термінових авансів, подачі хоч якихось документів в казну і інших "освоюваних коштів і проведення каси, на які чомусь не вистачило 11 з половиною місяців року. Особливо важливо це тому що цього року за 11 місяців має місце недовиконання по ряду доходів в результаті об'єктивних причин (несплата держкомпаніями 10 млрд гривень дивідендів і ЧЧП (частина чистого прибутку, - ред.), прийняття попередньою Радою після бюджету пільги на обладнання для альтернативної енергетики, яке коштувало бюджету 9,6 млрд гривень, зміною макро в результаті падіння ціни на газ та сильнішому курсу)", - додала глава Мінфіну.

Нагадаємо, Міністерство фінансів урізало фінансування грудневих витрат через недовиконання державного бюджету. Останні кілька днів до Нового року вони будуть проводитися в порядку пріоритетності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram