ГоловнаЕкономікаДержава

Глава ОГТСУ анонсував наступний раунд переговорів з "Газпромом" на цьому тижні

10-річний транзитний контракт з "Газпромом" закінчується з 1 січня.

Глава ОГТСУ анонсував наступний раунд переговорів з "Газпромом" на цьому тижні
Фото: www.finobzor.com.ua

ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), який буде керувати українською газотранспортною системою з 1 січня 2020 року, і "Газпром" на цьому тижні проведуть черговий раунд переговорів про можливе підписання міжоператорської угоди (interconnection agreement) і продовження транзиту в новому році.

Про це повідомив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон, передає Інтерфакс-Україна.

Під час звіту про реалізацію плану анбандлінга НАК "Нафтогаз України" в Києві він зазначив, що відносини між компаніями останнім часом істотно покращилися, тоді як ще недавно "Газпром" не допускав фахівців українського оператора на ГВС "Суджа".

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік.

У той же час в "Нафтогазі" донедавна були скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року. В останні тижні намітився деякий прогрес в переговорах, і президент Володимир Зеленський заявив про можливість середньострокового транзитного договору.

Раніше повідомлялося, що Україна розблокувала реверс газу з Румунії. Переговори тривали більш як три роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram