ГоловнаЕкономікаБізнес

Верховний Суд відклав слухання з приводу вкладів Суркісів у ПриватБанку на 2020 рік

Бізнес-партнери Коломойського позиваються з Нацбанком.

Верховний Суд відклав слухання з приводу вкладів Суркісів у ПриватБанку на 2020 рік
Фото: Макс Требухов

Верховний Суд оголосив перерву до 31 січня в справі про конвертацію депозитів сім'ї Суркісів у капітал ПриватБанку.

Про це повідомили в Національному банку.

У понеділок, 16 грудня, у Великій палаті Верховного Суду почалося судове засідання за позовом сім'ї Суркісів до Національного банку.

"Сім'я Суркісів намагається скасувати рішення Нацбанку про визнання їх пов'язаними з ПриватБанком особами. Також вони прагнуть визнати недійсними договори обміну їх коштів на акції ПриватБанку (bail-in)", - йдеться в повідомленні.

Вказується, що сім'я Суркісів оскаржує в суді процедуру bail-in, згідно з якою ПриватБанк націоналізували 2016 року.

Нагадаємо, що на етапі роботи тимчасової адміністрації в ПриватБанку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). Сім'ю Суркісів теж визнали інсайдерами. Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) - 44,8 млн гривень.

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. У листопаді 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення і зобов'язав банк повернути гроші.

Під час розгляду цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс й Ігор Коломойський - акціонери, в т.ч. телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок Суркіса з ПриватБанком, а тому і родичі Ігоря Суркіса вважаються пов'язаними з ПриватБанком особами.

Як зазначає НВ, рішення на користь Суркісів означатиме, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram