ГоловнаЕкономікаДержава

У Кремлі назвали умову продовження транзиту газу через Україну

Транзит газу має бути доцільним для "Газпрому".

У Кремлі назвали умову продовження транзиту газу через Україну
Фото: oilreview.kiev.ua

Транзит газу через Україну можливий тільки за комерційної та економічної доцільності для "Газпрому".

Про це заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, передають росЗМІ.

"Цю тему порушували, цю тему обговорювали в складі делегацій (РФ та України на "нормандському саміті" в Парижі, - ред.). Були керівники відповідних компаній. Від нас був пан Міллер (глава "Газпрому" Олексій Міллер, - ред.). Тема дуже докладно, з цифрами обговорювалася. Ми не можемо з вами зараз обговорювати деталі", - сказав Пєсков у інтерв'ю програмі "Велика гра" на Першому каналі.

Він наголосив, що перемови тривають.

"Чи залишаються труднощі? Так, залишаються. Їх ще належить подолати нашим учасникам переговорів. Ряд позицій, рішення в Стокгольмському арбітражі, як і раніше, залишаються неприйнятними для російської сторони, і про це говорив наш президент", - зазначив Пєсков. 

За його словами, від самого початку Володимир Путін говорив, що навіть в умовах диверсифікації шляхів поставок енергоресурсів споживачам Європи "російська сторона готова продовжувати далі транзитувати газ через територію України". "Але, звичайно, це можливо тільки за умови збереження умов економічної і комерційної доцільності для нашого постачальника, тобто "Газпрому", - сказав Пєсков, запропонувавши не забігати вперед.

Нагадаємо, 10 грудня в рамках саміту "нормандської четвірки" Україна та Росія провели газові перемови на найвищому рівні. За підсумками зустрічі президент України Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, найпевніше, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але й не однорічним, як пропонувала Росія.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram