ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ знизив облікову ставку відразу на два пункти у зв'язку зі сповільненням інфляції

Регулятор хоче підтримати економічне зростання.

НБУ знизив облікову ставку відразу на два пункти у зв'язку зі сповільненням інфляції
Фото: НБУ

Національний банк України вп'яте з початку року знизив облікову ставку. З 13 грудня вона становитиме 13,5% замість нинішніх 15,5% - такого різкого зниження не було з початку 2016 року.

Про це йдеться на сайті регулятора.

Рішення пов'язане з уповільненням інфляції, яка в листопаді склала 5,1% в річному вимірі, вперше сягнувши середньострокової мети, яку Нацбанк задекларував ще 2015 року.

Регулятор зазначає, що інфляція істотно сповільнилася в результаті зміцнення курсу гривні і поліпшення інфляційних очікувань. Ці фактори нівелювали тиск на ціни з боку стійкого споживчого попиту і незначного врожаю окремих овочів.

У НБУ вважають, що зниження облікової ставки не завадить збереженню інфляції на цільовому рівні і в той самий час допоможе підтримати економічне зростання.

Нагадаємо, що облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк установлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

На початку 2019 року вона була на рівні 18%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram