ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін дозволив експеримент з приватними локомотивами на залізниці

Влада анонсувала скасування монополії УЗ на тягу.

Кабмін дозволив експеримент з приватними локомотивами на залізниці
Фото: sannews.com.ua

Кабінет Міністрів у середу прийняв постанову про проведення пілотного проєкту про допуск приватних локомотивів на окремі ділянки залізниці.

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури, якому належить визначити умови проведення експерименту, ділянки залізниці й учасників пілотного проєкту.

"Допуск приватної тяги дозволить частково вирішити питання дефіциту тягового рухомого складу "Укрзалізниці" та протестувати функціонування ринку залізничних перевезень в умовах роботи декількох перевізників, відпрацювати технічні та технологічні особливості реалізації доступу до залізничної інфраструктури, дослідити питання організації безпеки руху під час експлуатації приватних поїзних формувань на залізничній мережі загального користування", - прокоментував рішення уряду міністр Владислав Криклій.

Результати експерименту ляжуть в основу нових підзаконних актів.

Міністерство зазначає, що зараз перевезення вантажів здійснюються "Укрзалізницею", яка не справляється з попитом через дефіцит магістральних тепловозів і електровозів.

Нагадаємо, що голова правління УЗ Євген Кравцов восени 2018 року в інтерв'ю виданню "Ліга" говорив, що приватна тяга - це прямий шлях до банкрутства компанії. За його словами, зараз збитки від пасажирських перевезень "Укрзалізниця" компенсує доходами від перевезення вантажів.

Приватні перевізники заберуть основне джерело доходів УЗ, при цьому всі витрати залишаться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram