ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати відкрили США доступ до інформації про рахунки американських громадян в Україні

Україна розраховує на аналогічний крок з боку США.

Депутати відкрили США доступ до інформації про рахунки американських громадян в Україні
Здание IRS - налогового управления США
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада на вечірньому пленарному засіданні у вівторок ухвалила два законопроєкти, необхідні для імплементації угоди зі США щодо поліпшення виконання податкових правил і застосування положень американського закону "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA).

За законопроєкти №2103 та №2102 проголосували у другому читанні 303 та 302 депутати.

Перший закон вносить поправки до закону про банки і банківську діяльність в частині порядку розкриття банківської таємниці, повідомляє пресслужба Мінфіну. Другий - пов'язані зміни в Податковий кодекс.

Після підписання президентом законопроєктів Державна податкова служба зможе в автоматичному режимі надавати інформацію податковій службі Сполучених Штатів Америки про рахунки, відкриті платниками податків США в українських фінансових установах.

Поки що угода буде діяти в режимі одностороннього обміну і стосуватися тільки американських платників податків. У майбутньому Україна розраховує теж отримати можливість отримувати аналогічні дані про своїх платників податків, які мають рахунки в американських фінансових установах.

Завдяки законопроєктам Україна також зможе обмінюватися інформацією в рамках міжнародних договорів, зокрема Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки від 29 жовтня 2014 року (Multilateral CompetentAuthority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information), до якої Україна планує приєднатися найближчим часом.

Закон FATCA був ухвалений в США в 2010 році і спрямований на боротьбу з ухиленням від сплати податків американськими громадянами і резидентами. Цим законом встановлюється обов'язок фінансових установ іноземних держав звітувати про фінансові рахунки платників податків США або їхні фірми. Відмова загрожувала фінансовими штрафами.

Україна приєдналася до FATCA в лютому 2017 року, коли було підписано міжурядову угоду. Верховна Рада ратифікувала її в листопаді 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram