ГоловнаЕкономікаДержава

Рада скасувала монополію держави на виробництво спирту

Закон набирає чинності з липня 2020 року.

Рада скасувала монополію держави на виробництво спирту
Одно из предприятий "Укрспирта"
Фото: 112.ua

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому президентський законопроєкт №2300 про скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 липня 2020 року.

Законопроєкт передбачає, що виробництвом спирту зможе займатися будь-яка компанія, яка отримає необхідну ліцензію. Для отримання ліцензії підприємство повинно бути обладнане цілодобовими системами відеоспостереження за виробництвом і випусканням продукції, а їх відключення буде підставою для відкликання ліцензії. Зараз спирт легально виробляють тільки заводи ДП "Укрспирт".

Оптова торгівля харчовим спиртом також буде здійснюватися за ліцензією. Етиловий спирт для медичних і ветеринарних цілей зможуть продавати медустанови і компанії зооветеринарного постачання незалежно від форми власності за наявності ліцензії.

Законопроєкт передбачає повну лібералізацію експорту спирту, а його імпорт до 1 січня 2024 року буде дозволений тільки уповноваженим Кабміном державним підприємствам.

Необхідність ухвалення законопроєкту президент пояснив різким зниженням виробництва легального харчового спирту, пов'язаного зі скороченням експорту і зростанням тіньового обіг - він зріс з 10% у 2007 році до 55% в 2019 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram