ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна і Росія продовжили договір на транзит нафти до 2030 року

Угоду підписали на нейтральній території в Хорватії.

"Укртранснафта" і російська "Транснефть" у вівторок домовилися про продовження терміну договору з транспортування нафти через Україну ще на 10 років - до 1 січня 2030 року.

Про це повідомила пресслужба української компанії.

Документ підписали в Загребі генеральний директор "Укртранснафти" Микола Гавриленко і віцепрезидент "Транснафти" Сергій Андронов.

Окрім пролонгації договору, підписана додаткова угода актуалізує низку його положень з урахуванням поточного стану змін на ринку послуг з транспортування нафти в регіоні. При цьому базові принципи співпраці (як-от порядок оплати послуг і механізм взаємодії на рівні технічних служб) залишилися без змін.

"Висновок додаткової угоди гарантує безпечну і стійку роботу нафтотранспортної системи України на довгостроковій основі, створює ґрунт для завантаження системи магістральних нафтопроводів  транзитними обсягами нафти в напрямку країн Європи і забезпечує довгострокове стабільне джерело доходів «Укртранснафти»", - заявили в компанії.

Чинний контракт між "Укртранснафтою" і "Транснефтью" було укладено 16 листопада 2004 року.

За даними профільного видання enkorr, у період між 1992-м і 2001 роком щорічний транзит нафти через Україну становив 49-53 млн тонн. У 2002 році Росія ввела в експлуатацію перший маршрут Балтійського нафтопроводу потужністю 12 млн тонн/рік, а також нафтопровід до порту Новоросійська потужністю 28 млн тонн/рік. Отже, з 2002-го по 2010 рік щорічний транзит зменшився до 27-40 млн тонн. У 2011 році було введено в експлуатацію другий маршрут Балтійського нафтопроводу потужністю 25 млн тонн/рік і транзит зменшився до 14-18 млн тонн.

Компанія "Укртранснафта" належить "Нафтогазу України". Сумарна довжина магістральних нафтопроводів системи "Укртранснафти" становить 4 767 км, кількість нафтоперекачувальних станцій - 51. Нафтотранспортна система включає 11 резервуарних парків сумарним об'ємом 1 083 тис. куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram