ГоловнаЕкономікаДержава

Оржель назвав дату наступного етапу газових переговорів з Росією

За його словами, українська і європейська сторони вже до них готові.

Оржель назвав дату наступного етапу газових переговорів з Росією
Алексей Оржель
Фото: brdo.com.ua

Наступний етап переговорів щодо транзиту газу між Росією і Україною може пройти вже 5 грудня. Про це повідомив міністр енергетики Олексій Оржель, пише "Економічна правда"

За його словами, Україна і ЄС повністю готові до переговорів, залишилося дочекатися згоди РФ.

"Українська і європейська сторони готові до переговорів у будь-який момент. Найближчі дати - це може бути 5 грудня попередньо", - заявив він.

Нагадаємо, 28 листопада Росія та Україна у Відні провели двосторонні газові переговори. Напередодні прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що ніяких окремих переговорів про прямі закупівлі російського газу не ведуть.

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні.

22 грудня 2017 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення, згідно з яким "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

Наприкінці лютого 2018 року "Нафтогаз" уніс авансовий платіж за березень з розрахунку відновити поставки з Росії, але "Газпром" повернув гроші і надіслав "Нафтогазу України" повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Єврокомісія схвалила газові переговори Росії та України. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram