ГоловнаЕкономікаДержава

"Укроборонпром" може потрапити під санкції США через продаж "Мотор Січі" Китаю

До списку санкцій можуть занести всі підприємства, які фінансують концерн.

"Укроборонпром" може потрапити під санкції США через продаж "Мотор Січі" Китаю
Фото: Економічна правда

США можуть накласти санкції на держконцерн "Укроборонпром", якщо підконтрольна китайській компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited отримає спільний з Україною контроль над компанією "Мотор Січ".

Про це в ефірі "Радио НВ" повідомив голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв

"Можна опинитися в повністю абсурдній ситуації, коли китайська сторона разом з "Укроборонпромом" отримала б контроль над цим підприємством. Водночас США можуть знайти підтвердження того, що китайська сторона присутня в ланцюжку постачань "Вертольотам Росії" - і виникне кафкіанська ситуація, коли "Укроборонпром" з "Мотор Січ" опиняться в американських антиросійських санкціях", - сказав він.

Терентьєв зазначив, що також санкції можуть бути накладені на всі пов'язані з фінансуванням "Укроборонпрому" підприємства, зокрема і банки. Він наголосив, що Україна повинна враховувати ці ризики під час розгляду продажу "Мотор Січі".

Запорізьке ВАТ "Мотор Січ" - одне з найбільших підприємств у світі з випуску двигунів для літаків і вертольотів, а також промислових газотурбінних установок.

Нагадаємо, в серпні китайські компанії Skyrizon і Xinwei Group подали на узгодження в Антимонопольний комітет України (АМКУ) угоду про купівлю понад 50% акцій заводу "Мотор Січ".

В рамках багатоступеневої угоди Skyrizon Aircraft, яка зараз володіє 9,99% акцій "Мотор Січі", планує отримати контроль понад 50% над іншими офшорними акціонерами українського підприємства - Granum Corporation (9,30% акцій), Likatron Enterprises Limited (9,99% акцій), Reckoner Investment Holdings Limited (9,99% акцій).

У серпні на той момент ще радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон заявив, що відвідає Київ, щоб зустрітися з керівництвом "Мотор Січі" і переконати його відмовитися від ідеї продати компанію Китаю. Зазначалося, що угода з "Мотор Січ" широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення свого військового потенціалу.

Своєю чергою, посол Китаю заявив, що США не мають права "нахабно втручатися" у співпрацю України і КНР у військовій сфері. Крім того, на офіційному рівні він заявив про невтручання в "комерційну угоду" між "Мотор Січчю" і китайською компанією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram