ГоловнаЕкономікаДержава

"Енергоатом" вважає звільнення Недашковського безпідставним

А позицію Міненерго маніпулятивною.

"Енергоатом" вважає звільнення Недашковського безпідставним
Фото: atom.gov.ua

НАЕК "Енергоатом" вважає маніпулятивними і неправдивими звинувачення на адресу компанії з боку Міненерго, а відставку президента "Енергоатому" Сергія Недашковського безпідставною. Таку заяву опубліковано на сайті компанії.

"Учора працівники НАЕК "Енерогоатом" вийшли під стіни Міністерства енергетики та захисту довкілля із вимогою припинити знущання над атомною галуззю, зупинити розвертання енергетичного вектору в бік РФ і поновити на посаді президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського, який є уособленням проукраїнського вибору майбутнього атомної енергетики. Протест атомників спричинений проросійськими діями міністра Оржеля, які ставлять хрест не лише на майбутньому розвитку держави Україна, а й на безпечній і надійній роботі українських АЕС", - йдеться в заяві.

"Міністр енергетики Олексій Оржель злякався таких протестів і терміново виїхав у відрядження на переговори з російським колегою Новаком. Це не дивно, бо він демонструє свою зневагу до стратегічної для України ядерної галузі, яка виробляє 56% електроенергії для українських споживачів. Вчорашнє рішення про звільнення Юрія Недашковського, яке, за словами прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, ініціював міністр енергетики та захисту довкілля, відбулося в таємному режимі без експертного обговорення, на останніх хвилинах засідання Кабінету Міністру України з порушенням процедури, без жодної особистої зустрічі міністра з Юрієм Недашковським", - говорять в "Енергоатомі".

У компанії також відкидають звинувачення в ефективному менеджменті.

"Нібито «неефективний менеджмент» за найнижчим тарифом на електроенергію у світі (56,7 коп.) виплатив торік 11,5 млрд гривень податків, реалізував інвестиційні проєкти на суму 12,8 млрд. гривень, виробив майже 55% електроенергії України. Ба більше, за 9 місяців 2019 року НАЕК "Енергоатом" сплатив 12,9 млрд грн (а це 30% усіх отриманих від реалізації електроенергії коштів) у Державний бюджет України та бюджети всіх рівнів, позабюджетні фонди та як ПДВ під час розмитнення. До уваги Міністерства енергетики та захисту довкілля: за 9 місяців 2019 року НАЕК «Енергоатом» сплатив до Державного бюджету стільки само податків та зборів, як і загалом за весь 2017 рік і на 15% більше, ніж за весь 2018 рік!" - стверджують у компанії.

Також у заяві йдеться про те, що «Енергоатом» успішно пройшов усі партнерські перевірки з безпеки експлуатації ВАО АЕС і МАГАТЕ.

"Опубліковані «підозри» Мінекоенерго в нібито розкраданні державних коштів не мають жодних судових підтверджень і стосуються подій більш ніж 10-річної давності. Насправді НАЕК "Енергоатом" посідає лідерські позиції в рейтингах ефективності та прозорості протягом усіх останніх років.

Про який недовиробіток електроенергії як наслідок від буцімто «недотримання графіків проведення капітальних і поточних ремонтів енергоблоків АЕС» йдеться з боку Мінекоенерго, якщо щойно достроково виведений з ремонту енергоблок ХАЕС №2 обмежили на 25% через імпорт електроенергії з Росії?

Про яке «постійне невиконання фінансових планів», невиконання графіків ремонтів та кредитних зобов’язань з ЄБРР і Євроатомом говорить Міністерство енергетики (орган управління «Енергоатому»), яке два місяці блокує всі можливі плани Компанії – від фінансового до стратегічного. Через такий саботаж з боку Міненерго "Енергоатом" не може виконувати жодну інвестиційну програму – від комплексної (зведеної) програми з підвищення безпеки за кошти ЄБРР і Євроатому до добудови Ташлицької ГАЕС, яка критично потрібна для балансування об’єднаній енергетичній системі України", - стверджується в заяві.

В "Енергоатомі" вважають, що причини звільнення Недашковського базуються не на результатах аналізу міністерством діяльності підприємства, "а взяті зі звинувачень заангажованих і непрофесійних організацій і окремих осіб".

"Компанія неодноразово надавала на них свої заперечення та контраргументи, які з невідомих причин не було враховано Міністерством. Таким чином, функція управління та контролю з боку профільного Міністерства не виконується та підміняється замовною функцією безпідставної зміни керівника НАЕК «Енергоатом».

Учасники попереджувального мітингу - працівники АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатому» звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням вжити заходів для відновлення на посаді Юрія Недашковського. Оскільки на сьогодні в Україні відсутні інші авторитетні для атомників України та світу компетентні фахівці його рівня, які можуть забезпечити достатній рівень ядерної та радіаційної безпеки при експлуатації АЕС", - резюмували в компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram