ГоловнаЕкономікаДержава

Питання номер один - це фінансування процесу приватизації землі, - Леонід Козаченко

Щоб запустити процес і забезпечити доступ до нього і великим, і середнім, і малим гравцям ринку, потрібно мінімум 15 мільярдів доларів.

Питання номер один - це фінансування процесу приватизації землі, - Леонід Козаченко
Леонид Козаченко
Фото: Макс Левин

За словами президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, всяк, хто хоче мати стосунок до ринку землі, крім великих холдингів, ставить нині єдине питання: де взяти гроші на придбання землі і як профінансувати процес приватизації. Про це він заявив під час круглого столу "Битва за землю. У пошуках компромісу" в Інституті Горшеніна.

"Жоден український банк не може надати кредит на вигідних умовах на 5-10 років. Усі програми, які були запропоновані Світовим банком, іноземними банками, якщо їх скласти - то максимум 5% суб'єктів, які хочуть брати участь у приватизації, зможуть отримати ці ресурси. І це фінансування буде дуже дорогим, навіть незважаючи на державні субсидії, які покривають лише малу частину потреб. Якщо ви візьмете кредит на 10 років під 25% річних і впевнені, що вам компенсують 20% вартості, то чи будете ви його брати? І яка окупність такого фінансового ресурсу? Тому питання номер один - це фінансування процесу приватизації", - сказав Леонід Козаченко.

За його словами, єдиним ресурсом, який міг би вирішити цю проблему, є державна земля с/г призначення, яку зараз хочуть передати громадам.

"Це повинні бути масиви - по 2, 5, 20 тисяч га. Це найкраща земля, яку держава відібрала для себе, і продаватися вона буде удвічі дорожче, ніж земля дрібних власників. І саме ця земля буде рости в ціні, якщо буде ліберальний ринок - вона, за оцінками експертів, зросте в 3-4 рази. Її вартість, за деякими оцінками, можна оцінити в 15 мільярдів доларів. Щоб запустити процес і забезпечити доступ до нього і великим, і середнім, і малим гравцям ринку, потрібно мінімум 15 мільярдів доларів. Тож якщо ми створимо найоптимальніший інструмент фінансування - іпотечний земельний банк - і він отримає під 1% річних ресурс на мінімум 10 років, і буде видавати кошти під 2% річних будь-яким учасникам ринку, то всі будуть зацікавлені отримувати фінансування саме тут, а не за кордоном", - підкреслив президент Української аграрної конфедерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram