ГоловнаЕкономікаДержава

Великим гравцям доведеться залучити величезні інвестиції, щоб зберегти свій земельний банк, - Лілія Тімакіна

"Інвестора, який прийшов в Україну в не найпростіші роки, піднімав цілину на занедбаних територіях, залучав кошти, привозив техніку, брав людей на роботу, представляють мало не ворогом українського сільського господарства".

Великим гравцям доведеться залучити величезні інвестиції, щоб зберегти свій земельний банк, - Лілія Тімакіна
Фото: Макс Левин

За словами директора з юридичних питань агрохолдингу "Астарта-Київ” Лілії Тімакіної, більшість аграрних компаній підтримують введення ринку землі, однак цей крок є також великим викликом для них. Про це вона заявила під час круглого столу "Битва за землю. У пошуках компромісу" в Інституті Горшеніна.

Лілія Тімакіна
Фото: Макс Левін
Лілія Тімакіна

"Більшість аграрних компаній підтримує ринок землі, бо це крок уперед. Це можливість розвивати переробку, створюючи додану вартість. Для того, щоб переробляти, потрібно бути впевненим, що ти будеш обробляти цю землю не 7, не 8 і не 3 роки, а матимеш право працювати на ній довго. Деякі інвестиції окупаються впродовж 10 років. Правильною також є концепція, згідно з якою володіти землею повинен той, хто її обробляє. Сьогодні це питання страшенно заполітизоване - йде маніпуляція поняттями "іноземці", "іноземні громадяни", які повинні мати або не мати права купувати землю. Нашу компанію було створено 25 років тому, тоді ж почали обробляти землю, і земельний банк постійно зростав. 13 років тому ми отримали іноземних інвесторів, які внесли капітал у наш статут. Так, ми отримали зобов'язання - це зобов'язання вести бізнес прозоро, чесно, публікувати інформацію про сплату податків і доходи, які отримуємо. За 13 років ми не заплатили ні копійки дивідендів іноземним інвесторам. Вони не виводили капітал - вони не проти того, щоб ми щороку весь дохід вкладали в Україну та розвивали бізнес тут. У нас працює 10 тисяч осіб, у тому числі завдяки залученим іноземним інвестиціям", - зазначила Лілія Тімакіна.

За її словами, великим гравцям після введення ринку землі доведеться залучити великі інвестиції, щоб зберегти свої земельні банки.

"Хто є вигодонабувачем законопроєктів, які зараз готуються? У першу чергу - власник земельної ділянки, який хоче її продати. Крім того, вигодонабувачем є український народ, а зовсім не сільгоспкомпанії. Це великий виклик для будь-якого сільгоспвиробника - від малого до великого. Великим гравцям, якщо буде відкрито право викупу земельних ділянок, доведеться залучити величезні інвестиції, щоб зберегти той земельний банк, який ми обробляємо. Сьогодні ніхто не говорить про те, що готовий купувати землю, яку не обробляє - розібратися б зі своїм земельним банком і не втратити його", - сказала Лілія Тімакіна.

На думку директора зі стратегії та розвитку компанії Agromino Олексія Сидорова, сьогодні в країні намагаються штучно створити протиріччя між фермерами та іноземними інвесторами.

Олексій Сидоров
Фото: Макс Левін
Олексій Сидоров

"Сьогодні інвестора, який прийшов в Україну в не найпростіші роки, піднімав цілину на занедбаних територіях, залучав кошти, привозив техніку, брав людей на роботу, представляють мало не ворогом українського сільського господарства. Потрібно піти від демонізації поняття "іноземець", не вважати його загарбником і завойовником. Ми повинні говорити про українські компанії, де працюють українці. Ми даємо робочі місця, навчаємо людей нових підходів, нового мислення. У нас постійно відбувається обмін досвідом з фермерами, ніяких суперечностей не було. І зараз, на жаль, ці протиріччя намагаються штучно створити. Іноземців меншість, вони нікому не заважають, але сьогодні їм намагаються вказати на двері", - сказав Олексій Сидоров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram