ГоловнаЕкономікаФінанси

Фонд соцстрахування призупинив виплату лікарняних і декретних

У Мінсоцполітики спростовують інформацію про відсутність коштів на виплати.

Фонд соцстрахування призупинив виплату лікарняних і декретних
Фото: Анастасия Искрицкая

20 листопада Фонд соціального страхування України призупинив перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам.

Про це повідомляє пресслужба фонду.

Відзначається, що фінансування тимчасово не проводиться, тому що вичерпано ліміт передбачених бюджетом коштів.

"За напрямком матеріального забезпечення заплановані на рік витрати були вичерпані 19 листопада. Кошти на рахунках є, але з сьогоднішнього дня ми не маємо права їх перерахувати до внесення змін до річного бюджету", - сказав директор виконавчої дирекції фонду Євген Баженков.

Усього на 2019 рік планувалось витратити 23,3 млрд гривень. Зокрема, на виплату матеріального забезпечення передбачалося 12 млрд. На цей момент загальна сума витрат становить 13,5 млрд, що перевищує кошторис.

Баженков підкреслив, що виплати фактично зупинені через бюрократичні причини. За його словами, фонд веде переговори з Міністерством соціальної політики, щоб внести зміни до бюджету і відновити виплати.

У фонді нагадали, що за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення: допомога з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога при вагітності та пологах і допомога на поховання.

Здійснення страхових виплат, а також фінансування медичних і соціальних послуг для постраждалих на виробництві та реабілітаційного лікування застрахованих осіб здійснюється фондом в штатному режимі.

У Міністерстві соціальної політики спростували інформацію про припинення виплат лікарняних і допомоги при вагітності та пологах застрахованим особам. У пресслужбі уряду повідомили, що на сьогоднішній день залишки на рахунку Фонду соціального страхування становлять 429,4 млн гривень.

"Мінсоцполітики повідомляє, що це не відповідає дійсності. На сьогодні залишки на рахунку Фонду складають 429.4 млн грн, що є достатнім для здійснення необхідних поточних виплат. Більш того, надходження до Фонду соціального страхування України формуються щодня з сплати єдиного соціального внеску роботодавцями", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, керівник фонду Євген Баженков, якого минулого тижня Печерський суд Києва поновив на посаді і був зареєстрований державним реєстратором навіть без повного тексту судового рішення в той же день, призупинив виплати.

Відзначається, що міністерство соціальної політики вважає цю ситуацію неприйнятною.

18 листопада Мінсоцполітики звернулося до Міністерства юстиції з проханням скасувати дії державного реєстратора щодо запису Баженкова як директора виконавчої дирекції Фонду.

"Мінсоцполітики докладе всіх зусиль для якнайшвидшого вирішення ситуації і гарантує відновлення виплат", - підкреслюють в Кабміні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram