ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄЦБ забрав ліцензію у Meinl Bank, через який відмивали гроші з України

Банк зараз відомий під назвою Anglo Austrian Bank.

ЄЦБ забрав ліцензію у Meinl Bank, через який відмивали гроші з України
Фото: EPA/UPG

Європейський центральний банк відкликав ліцензію в австрійського приватного банку Anglo Austrian AAB Bank AG (раніше відомий як Meinl Bank AG), який використовували для виведення в офшори сотень мільйонів доларів із проблемних українських банків.

Про це заявили в Управлінні фінансових ринків Австрії (FMA), пише "Укрінформ".

"Європейський центральний банк (ЄЦБ) відкликав ліцензію здійснення банківської діяльності в Anglo Austrian AAB Bank AG (раніше Meinl Bank AG) в своєму рішенні від 14 листопада", - йдеться в заяві FMA.

Відзначено, що рішення набуло чинності відразу після публікації.

Також повідомляють, що відстеження Anglo Austrian AAB Bank AG як менш значушого банку належить до сфери компетенції FMA, проте "ЄЦБ несе відповідальність за відкликання всіх ліцензій у єврозоні, в тому числі і для менш значущих банків".

Anglo Austrian AAB Bank AG ще має можливість оскаржити рішення ЄЦБ.

Нагадаємо, що, за даними Фонду гарантування вкладів, з кореспондентських рахунків українських банків у Meinl Bank було незаконно виведено 385 мільйонів доларів і 75 мільйонів євро.

Ці гроші були спрямовані за вказівкою власників або топменеджменту банків-банкрутів в офшори в 2014-2015 роках - як правило, в останній момент перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації. Таким чином було вкрадено гроші українських вкладників, більшість яких після банкрутства банків залишилися ні з чим.

Зокрема, через Meinl Bank вивели 38 мільйонів доларів із Південкомбанку, 40 мільйонів з Терра Банку, 39,5 мільйона доларів з VAB Банку, 62 мільйони євро з CityCommerce Bank і 44 мільйони доларів з банку "Київська Русь".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram