ГоловнаЕкономікаБізнес

"Стратегія блакитного океану": як в Україні бізнес вже користується важливими порадами професора Чана Кіма Актуально

"Стратегія блакитного океану": як в Україні бізнес вже користується важливими порадами професора Чана Кіма

18 листопада один з найпрестижніших глобальних рейтингів Thinkers50 у Лондоні оголосив переможців 2019 року - кращими мислителями світу у сфері управління стали професори Чан Кім та Рене Моборн - співдиректора Інституту стратегії "блакитного океану" INSEAD і автори бестселера Blue Ocean Shift: Beyond Competing. Передбачаючи цю подію, 16 листопада всесвітньо відомий професор Чан Кім виступив у Києві з лекцією про стратегію ефективного управління. За його словами, знайти свій "блакитний океан" може і бізнес, і уряд, для цього потрібно лише сконцентруватися на нових ідеях та їх втіленні. Адже не тільки за кордоном, а й в Україні є компанії, які вже знайшли свої "блакитні океани". 

Професор Чан Кім впевнений: грошей у світі дуже багато, і будь-яка країна може отримати гроші інвесторів. Питання тільки в одному: чи є у країни ідеї, здатні зацікавити, привернути увагу власників капіталу? Під час свого виступу в Києві Чан Кім розповів, що "блакитний океан" - це сфера діяльності компанії, яка виходить за рамки звичайної її діяльності, тобто, за рамки стандартної конкуренції, в якій перебуває компанія. Для цього компанія концентрується на ідеї, яка перебуває поза стандартного конкурентного поля, і в своєму "блакитному океані" така компанія-винахідник стає монополістом, здатним заробити свій мільярд.

Він переконаний: креативність, мотивована команда, інновації, технології, розроблення зрозумілої стратегії - ось те, що потрібно бізнесу для ефективного руху до успіху. Те саме професор відносить і до країн, які хочуть розвиватися. "У своїй книзі я відзначив п'ять чинників, як перейти до "блакитного океану". Це - найважливіше. І так країна може зробити свій прорив. Перший чинник - це всі повинні розуміти, де ми перебуваємо зараз, в якій точці. Другий - де ми хочемо перебувати. Третій - способи, як дійти туди, куди нам потрібно. Четвертий чинник теж дуже важливий - комунікація, ефективна комунікація із суспільством, яке має розуміти плани і наміри свого уряду. Ну і п'ятий чинник - національна стратегія, як саме можна впровадити зміни з найменшими втратами грошей платників податків", - зауважив Чан Кім. Професор зазначив, що перед Україною сьогодні стоїть багато викликів, але ці виклики надають і можливості країні. 

На думку професора, країна може зробити прорив за допомогою п'яти чинників
На думку професора, країна може зробити прорив за допомогою п'яти чинників

"Нестабільне середовище - це найкращий час і можливість вчитися, творити і змінювати своє майбутнє. І саме зараз Україна має можливість перейти від "червоного" океану до "блакитного". Тобто вийти з парадигми жорсткої конкуренції і сконцентрувати свої зусилля на ринках, де немає конкурентів, але є величезний потенціал для розвитку. Сьогодні Україна має всі передумови, щоб знайти для себе нові можливості, які зроблять її потужним гравцем в Європі. Інновації та наука здатні допомогти в цьому", - упевнений професор.

Всесвітньо відомий професор Чан Кім виступив у Києві з лекцією
Всесвітньо відомий професор Чан Кім виступив у Києві з лекцією

Під час панельної дискусії "Value Innovation in Central and Eastern Europe" Чан Кім, міністр економрозвитку Тимофій Милованов, генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко і підприємець Василь Хмельницький (UFuture) говорили про українські "блакитні океани" і про перешкоди на шляху до них.

За словами Максима Тимченка, постійні інвестиції в інноваційні розробки дозволили ДТЕК стати лідером енергетики України. І як наслідок - почати активно розвивати "блакитні океани" нових ринків і можливостей.

Він наголосив, що Україна та її люди - це нескінченне джерело інновацій і можливостей. "Сьогодні інновації змінюють світ. Для України вони можуть стати тим інструментом, який забезпечить економічний прорив і енергетичну незалежність", - переконаний генеральний директор ДТЕК.

Учасники панельної дискусії обговорювали українські "блакитні океани"
Учасники панельної дискусії обговорювали українські "блакитні океани"

На підтвердження цієї тези, в рамках заходу була представлена алея стартапів та інноваційних кампаній - унікальних розробок, які можуть використовуватися на виробництві вже зараз. Наприклад, Teslasuit, Drone.ua, 482.solutions, AXDRAFT, EverScan, Fabricator, a-Gnostics, ALT, Berize voice Bot, TechNovator, Cardiomo. На думку спікерів, це і є українські "блакитні океани".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram