ГоловнаЕкономікаДержава

Путін визнав ризики для транзиту газу через Україну

При цьому Путін висловив своє невдоволення судовими позовами від "Нафтогазу".

Путін визнав ризики для транзиту газу через Україну
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін визнав, що існує ризик припинення транзиту російського газу через Україну, зокрема через позови "Нафтогазу України". Про це він сказав російським журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми вже багато разів говорили: ми готові працювати з Україною і у справі транзиту нашого газу в Європу, і постачань в саму Україну. Причому за цінами, нижчими від тих, за які Україна отримує російський же газ, але ніби реверсом з боку Європи", - сказав Путін.

Він також висловився проти і фізичного, і віртуального реверсу газу Україною через газовий потік, що йде зі сходу на захід: "Я хочу, щоб усім було зрозуміло: неможливий жоден реверс. Газ не може на пів труби йти в один бік, а пів труби - в іншу. Нісенітниця це, розумієте? На вербі груші! Це нереально абсолютно. Ми знаємо, як це технологічно робиться. Заходить (труба з боку України в Європу - ІФ), потім лупінг такий, обхідну трубу там зробили - і назад його качають".

"Або прямо качають. Технологічно як вибудувана труба, це ж радянська труба? Вона йде транзитна, а від неї відгалуження на всю територію України. Там зараховують, а потім перераховують, що начебто це з Європи прийшло. Це нісенітниця просто. Ми це прекрасно розуміємо. Ми просто не галасуємо з цього приводу, щоб уже не загострювати ситуацію", - описав Путін іншу схему отримання газу Україною.

Президент РФ знову нагадав: якщо газ постачатимуть в Україну безпосередньо, РФ готова знизити ціну на 20 і навіть 25%. Щоб обговорити це питання, свого часу на зустріч з головою уряду РФ приїжджали Медведчук і Бойко.

"І Медведєв у низ запитав: ну вам то що, ви ж не входите в уряд і навряд чи ввійдете? Але відповідь була, на мій погляд, зрілою абсолютно. Вони сказали: для нас важливо, щоб Україна і український споживач отримували дешевший газ. Якщо ми це зробимо, зрушимо цей процес, ми будемо щасливі. Я вважаю, що це реально зріла політична позиція - в інтересах громадян України", - заявив російський президент.

При цьому він висловив своє невдоволення судовими позовами від "Нафтогазу":

"Що ми зараз бачимо, що відбувається в реаліях? Знову "Нафтогаз" висунув черговий позов у суді. Маячня якась! Просто загострюють ситуацію. Навіщо? Ми ж говоримо, ми готові (причому в супроводі Єврокомісії) досягти будь-яких угод. Україна хоче за українськими законами це відрегулювати - будь ласка, ми готові. Україна хоче відрегулювати за європейськими законами - вона взяла на себе зобов'язання прийняти європейське законодавство - ми готові. І в Єврокомісії про це сказали. Я сказав це своїм колегам у Франції і в Німеччині. Якщо Україна встигне імплементувати у себе законодавство європейських країн (там пов'язане з розподілом видобувних і транзитних компаній) - зможуть вони це зробити в період, у залишок часу? Вони взяли на себе зобов'язання перед Європою (ні перед нами) - нехай роблять. Ми готові і до цього", - сказав Путін.

"Але не все від нас залежить. Тому ризик припинення транзиту існує, напевно, з урахуванням тих обставин, про які я сказав", - резюмував він.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

У "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

31 жовтня Путін заявив про готовність знизити ціни на газ для України і закликав обнулити судові претензії між "Газпромом" і "Нафтогазом України", пов'язані з урегулюванням проблеми боргу та підписанням контрактів на транзит і постачання газу. При цьому претензії Києва до "Газпрому" на $7 млрд він назвав "абсурдними".

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв у відповідь на ці заяви заявив, що "ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ". При цьому Україні пропонують відмовитися від претензій на $22 млрд, хоча з боку Росії немає аналогічних зустрічних кроків.

Він також відкинув слова росіян про можливу 25% знижку на газ для України. Коболєв нагадав, що, за чинним контрактом, "Нафтогаз" і зараз має право купувати російський газ за ціною німецького хабу, але "Газпром" відмовляється виконувати це положення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram