ГоловнаЕкономікаДержава

У Кабміні назвали помилкою відмову від централізованого теплопостачання

"Люди просто ухвалюють ситуативні рішення".

У Кабміні назвали помилкою відмову від централізованого теплопостачання
Алена Бабак
Фото: Макс Требухов

Міністр розвитку громад і територій Альона Бабак вважає, що відмова від централізованого теплопостачання населенням є помилкою.

"Думаю, люди просто ухвалюють ситуативні рішення. Їм набридло чекати, коли послуги теплопостачання стануть якіснішими. Вони вже платять за високими тарифами, а очікуваної якості немає. Передусім людина думає, що, відключившись від централізованої системи, матиме тепло і розумітиме, за що платить", - сказала Бабак в інтерв'ю "Українським новинам".

За її словами, рішення про відключення від централізованої послуги зрозуміле, але стратегічно хибне.

"Якщо люди переходять на індивідуальні газові котли, то вони повністю стають залежними від газу. У централізованій системі можна диверсифікувати джерела отримання енергії. Теплоносій йде по одній трубі. Не важливо, яким чином він був отриманий. Коли люди переходять на газ, то вони ставлять котли і залежать тільки від газу", - сказала вона.

Крім того, додала Бабак, підвищується рівень забруднення будинків, оскільки через газові котли "фактично всі чадіють".

"Щодо переведення на електричні котли... Ми розуміємо, що формування ціни на електроенергію залежить від ціни на ринку і може коливатися. Зовсім не факт, що опалення від електрокотла буде економнішим і вигіднішим, ніж опалення від газового котла або котельні централізованого теплопостачання", - сказала міністр.

"Ми живемо в умовах хибних економічних, технічних сигналів для людей, які ухвалюють рішення від'єднуватися від централізованого теплопостачання ситуативно. Треба, щоб місцева влада пояснювали ці питання, дивилася, де можна відмовитися від централізованого опалення, а де це робити не варто. Це робота органів місцевого самоврядування. Вони повинні поставити розробку схем оптимізації теплопостачання в пріоритет. Але мери не роблять цього. Вони живуть від опалювального сезону до опалювального сезону. Це системна проблема. Ми зараз розроблятимемо стратегію розвитку систем теплопостачання в Україні", - підсумувала Бабак.

Нагадаємо, голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю LB.ua недавно говорив, що централізоване опалення та водопостачання в Україні скоріше мертве, ніж живе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram