ГоловнаЕкономікаДержава

Російський Сбербанк заявив, що продасть українську "дочку" тільки після зняття санкцій

Раніше Сбербанк уже намагалися продати, але НБУ не погодив жоден варіант угоди.

Російський Сбербанк заявив, що продасть українську "дочку" тільки після зняття санкцій
Фото: Сергей Нужненко

Російський Сбербанк заявив, що відновить переговори про продаж української дочірньої організації тільки після того, як Україна зніме з неї санкції.

Про це заявив перший заступник голови правління банку Лев Хасіс, передає "Интерфакс".

"Зараз цей актив під такими обмеженнями, що вести з кимось переговори про продаж неможливо", - зазначив він.

Раніше Сбербанк намагався продати свою українськую "дочку" кільком покупцям, але Нацбанк України не погодив жоден варіант угоди.

Нагадаємо, 10 жовтня Господарський суд Києва зняв арешт з 100% акцій українського Сбербанку. Суд пояснив це рішення тим, що папери належать Сбербанку, а не російській державі. Перед цим Верховний Суд постановив, що арешту можуть підлягати тільки ті акції кредитної організації, які належать безпосередньо державі.

Раніше Апеляційний суд Києва арештував майно "дочки" Сбербанку для забезпечення позову компаній бізнесмена Ігоря Коломойського щодо виконання на території України рішення Міжнародного арбітражного суду Гааги про стягнення $130,5 млн плюс відсотки з Росії в особі Мін'юсту як компенсацію за нерухоме майно, експропрійоване в Криму після його анексії Росією.

За даними НБУ на 1 липня 2019 року український Сбербанк займав за величиною активів сьоме місце в банківській системі України. Сбербанк Росії хоче продати його через санкції, введені РНБО, але всі спроби росіян позбутися української "дочки" завершилися невдало.

Навесні 2017 року Сбербанк України збиралися купувати Саїд Гуцерієв, син російського мільярдера Михайла Гуцерієва (компанії "Русснефть", "Нефтіс", Бінбанк), а також Григорій Гусельников, який є основним акціонером латвійського Norvik Banka. Угода не була схвалена Нацбанком.

Восени 2017 року з'явилися чутки, що Сбербанк купить Валерій Хорошковський. Бізнесмен, який є нині резидентом Монако, досяг принципової домовленості з материнською структурою Сбербанку, але був змушений наприкінці січня 2018 року вийти з переговорів, після того як його юристи дали свій висновок про можливі ризики, пов'язані з порушенням санкцій законодавства ЄС у разі прямої або опосередкованої покупки українського Сбербанку.

У березні 2018 року НБУ відмовив Паритетбанку в покупці ПАТ "Сбербанк" у зв'язку з невідповідністю заявника вимогам законодавства України. У червні білоруси подали повторну заявку і знову отримали відмову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram