ГоловнаЕкономікаБізнес

Добрива з РФ заходять на український ринок усупереч санкціям Кабміну, - аналітика

Російські добрива постачають в Україну через треті країни.

Добрива з РФ заходять на український ринок усупереч санкціям Кабміну, - аналітика
Фото: infoindustria.com.ua

Якщо не стримувати імпорт азотних добрив з РФ, українські хімічні заводи зупиняться. А коли українські аграрії будуть повністю залежати від постачань добрив із РФ, у Кремля з'явиться один з найпотужніших важелів економічного тиску на Україну, повідомляє РБК-Україна з посиланням на аналітичний матеріал видання "Бізнес Цензор" "Як Росія веде економічну війну проти України".

Саме для того, щоб уникнути такої ситуації, у 2017-2018 роках Кабмін вводив загороджувальні мита на імпорт карбаміду, аміачної селітри і карбамідо-аміачної суміші (КАС) з РФ. А з липня 2019 року уряд повністю заборонив ввезення на митну територію України російських добрив, нагадують автори матеріалу.

Разом із тим російські добрива все одно постачають в Україну через треті країни та з іншими товарними кодами, йдеться в статті.

"Азотні добрива, сировиною для виробництва яких є природний газ, займають третє місце в структурі імпорту з РФ, і фактично постачання російських добрив в Україні є постачанням газу в переробленому вигляді. У той самий час Росія не продає газ Україні за ринковими цінами", - зазначають автори.

У матеріалі згадано також, що найбільші азотні підприємства країни перебувають у власності компаній Дмитра Фірташа (Черкаський "Азот", Рівнеазот, Сєвєродонецький "Азот"), Ігоря Коломойського (Дніпроазот) і держави (ОПЗ).

Нагадаємо, раніше колишній голова правління ПАТ "Дніпроазот", експерт хімічної галузі Олександр Дубінін заявив, що Україна повинна контролювати походження всіх імпортованих добрив, незалежно від країни-постачальника. На думку експерта, продукція російського хімпрому не повинна потрапляти в Україну через інші країни, оскільки щодо неї діють санкції Кабінету Міністрів України.

Зараз Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) проводить два спеціальні розслідування імпорту добрив в Україну з метою виявлення незаконних постачань в Україну добрив російського походження з третіх країн. З ініціативою розслідування виступили українські виробники та профільні організації, зокрема: Спілка хіміків України "Дніпроазот", "Черкаський Азот", "Рівнеазот", Сєвєродонецький "Азот" і Одеський припортовий завод (ОПЗ).

Перше спецрозслідування стосується імпорту в Україну деяких азотних добрив незалежно від країни їх походження та експорту. Друге – імпорту в Україну мінеральних добрив з вмістом азоту і фосфору, а також добрив з вмістом азоту, фосфору, калію, які класифікуються за кодом УКТЗЕД 3105, незалежно від країни їх походження та експорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram