ГоловнаЕкономікаБізнес

Бахматюк заявив про готовність поетапно виплатити 8 млрд грн за боргами своїх банків

Колишній власник VAB - один із найбільших боржників Нацбанку.

Бахматюк заявив про готовність поетапно виплатити 8 млрд грн за боргами своїх банків
Фото: Макс Левин

Бізнесмен Олег Бахматюк заявив, що готовий поетапно виплатити 8 млрд грн за боргами своїх збанкрутілих банків VAB і "Фінансова ініціатива".

Про це йдеться в його зверненні до президента Володимира Зеленського, яке оприлюднено на сайті "Укрлендфармінг".

Бахматюк заявив, що неодноразово робив пропозиції Фонду гарантування вкладів і НБУ конструктивно вирішити питання із заборгованістю банку і виплатити 8 млрд грн до бюджету, задіявши механізм реструктуризації і залучаючи авторитетних міжнародних аудиторів.

"Подібної пропозиції не робив жоден із власників ліквідованих або визнаних неплатоспроможними банків. Востаннє ми свою пропозицію офіційно озвучили 27 жовтня, а вчора були проведені слідчі дії, обшуки, затримують наших співробітників за давно дослідженими фактами. Фактично НАБУ бере на себе повноту влади призначати винних, а не проводити кримінальний процес", - сказав він.

У коментарі "Інтерфаксу-Україна" Бахматюк сказав, що готовий внести 500 млн грн гарантійного внеску, а далі щорічно виплачувати по мільярду гривень.

"Ця пропозиція залишається чинною, і я активно працюю над забезпеченням такого фінансування", - сказав він. Бахматюк уточнив, що впродовж останнього тижня проводив активні переговори на Близькому Сході, зокрема з представниками компанії Cargill.

За його словами, "Укрлендфармінг" генерує щорічно 2,5 млн тонн зернових і під такі товарні потоки здатна була б залучати гроші, необхідні для поетапної виплати боргів.

"Ми не очікували таких кроків, тому що, за нашою інформацією, Фонд гарантування активно працював над нашою пропозицією. Це спроба поламати всю домовленість і показати зовнішнім інвесторам, що це не спрацює. Це якийсь сюр і подвійні стандарти", - прокоментував Бахматюк слідчі дії НАБУ.

Нагадаємо, 11 листопада детективи НАБУ за підозрою в заволодінні коштами виданого в 2014 році стабілізаційного кредиту VAB банку в сумі 1,2 млрд грн затримали сімох осіб, серед яких колишні та нинішні співробітники Національного банку України, VAB Банку і компаній, пов'язаних з ексвласником банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram