ГоловнаЕкономікаДержава

Контракт із новим оператором ГТС дозволить Росії почати відносини в питанні транзиту з "чистого аркуша", - Вітренко

"Нехай ці «старі аркуші паперу» розглядають суди".

Контракт із новим оператором ГТС дозволить Росії почати відносини в питанні транзиту з "чистого аркуша", - Вітренко
Юрий Витренко
Фото: facebook/Новое Время

Виконавчий директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко вважає, що спори між НАК і російським "Газпромом", а також відсутність між ними контракту на постачання газу з 2020 року є надуманими проблемами для укладення нової транзитної угоди.

Про це він написав у фейсбуці.

"Хоча б тому, що новий контракт укладається не "Нафтогазом", а відокремленим від "Нафтогазу" оператором газотранспортної системи. Це і є наслідком анбандлінгу, про який усі говорять. Тобто якщо "Газпром" і політичне керівництво Росії дійсно хочуть почати відносини в питанні транзиту з чистого аркуша паперу, то контракт з відокремленим оператором - це саме такий варіант", - пояснив Вітренко.

При цьому він зазначив, що "початок з чистого аркуша" не означає, що "старі аркуші паперу" зникнуть.

"«Рукописи не горять», як писав український класик. Нехай ці «старі аркуші паперу» розглядають суди", - додав Вітренко.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом". Європейська комісія вже запропонувала "Газпрому" підтриманий українською стороною варіант укладення транзитного контракту на 10 років зі щорічним обсягом від 60 млрд кубометрів.

У вересні на тристоронніх переговорах у Брюсселі українська сторона представила майбутнього оператора ГТС України - ТОВ "ОГТСУ", яке передало російській делегації проєкти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Крім того, "Нафтогаз" передав росіянам "дорожню карту" дій для завершення відокремлення оператора ГТС.

31 жовтня президент РФ Володимир Путін заявив про готовність знизити ціни на газ для України. При цьому він закликав обнулити судові претензії між "Газпромом" і "Нафтогазом України", пов'язані з урегулюванням проблеми боргу та підписанням контрактів на транзит і постачання газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram