ГоловнаЕкономікаДержава

Гончарук заявив про плани за півтора року побудувати першу чергу нового моста в Запоріжжі

"Міст не можуть побудувати вже 15 років. Це якийсь треш!"

Гончарук заявив про плани за півтора року побудувати першу чергу нового моста в Запоріжжі
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив про плани за рік-півтора побудувати першу чергу нового моста в Запоріжжі.

"Цей міст не можуть побудувати вже 15 років. Це якийсь треш! Влітку тут уже був президент Володимир Зеленський. Після цієї поїздки ми знайшли 30 млн грн на проєктну документацію, відкоригували проєкт, пройшли експертизу. У нас уже є 1,2 млрд грн для початку робіт. Зараз активно готуємо тендерну документацію", - цитує пресслужба уряду Гончарука, який у четвер був із робочою поїздкою в Запоріжжі.

Він також доручив закінчити будівництво однієї сторони моста через 1-1,5 року.

Це дозволить пустити рух транспорту по новому мосту в один бік у три смуги, а по мосту Преображенського - в інший, зазначає місцеве видання "Индустриалка".

Гончарук сказав, що роботи на мосту відновлять навесні 2020 року.

Генеральним підрядником, як зазначає УНІАН, стане іноземна компанія. За попередніми даними, це може бути китайська China Road and Bridge Corporation, з якою "Укравтодор" у жовтні цього року підписав меморандум про співпрацю. Китайська компанія оцінила вартість проведення всіх необхідних робіт у 550 млн доларів.

Гончарук сказав, що на сьогодні на завершення будівництва мостів необхідно 12,9 млрд гривень. Оскільки об'єкт перебуває на балансі Державного агентства автомобільних доріг України, то фінансувати всі роботи повинна держава.

За словами Гончарука, на завершення всіх необхідних робіт знадобиться близько чотирьох років.

Нагадаємо, будівництво моста через Дніпро в Запоріжжі паралельно до мостів Преображенського почалося ще у 2004 році. Заклав капсулу тодішній прем'єр України Віктор Янукович. Планувалося, що будівництво завершиться до кінця десятиліття, але проєкт перетворився на багаторічний "недобуд".

Зараз правий і лівий береги Запоріжжя пов'язані між собою мостами Преображенського (мостовий перехід, що йде через Хортицю) і дамбою ДніпроГЕС. Також із правого берега на Хортицю веде арковий міст, на лівий берег потім потрібно їхати через міст Преображенського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram