ГоловнаЕкономікаФінанси

Законопроєкт про криптовалютні активи вводить визначення базових понять, пов'язаних із криптосферою, - Жмеренецький

У Раді створено об'єднання з 50 депутатів, які розбираються в блокчейні.

Законопроєкт про криптовалютні активи вводить визначення базових понять, пов'язаних із криптосферою, - Жмеренецький
Алексей Жмеренецкий
Фото: Макс Требухов

Законопроєкт, підготовлений депутатським об'єднанням Blockchain4Ukraine в парламенті, містить визначення всіх базових понять, пов'язаних із криптосферою, і вводить категоріальний апарат у правове поле.

Про це під час круглого столу "Для чого Україні потрібні блокчейн і легалізація криптовалюти?" в Інституті Горшеніна заявив голова депутатського об'єднання Blockchain4Ukraine, народний депутат України від партії «Слуга народу» Олексій Жмеренецький.

"У попередній каденції ВР кілька депутатів взялися за те, щоб надати законопроєкти у сфері регулювання крипти. Навколо них об'єдналися частини криптоспільноти, які мали різні погляди. Одні виступали за повний мораторій на втручання держави у сферу, а інші трохи жорстко підійшли до регулювання, регуляторів і податкових ставок. У результаті спільнота розкололася, і в попередній каденції ВР це було політично нездійсненно і не було в порядку денному. У нинішній каденції, як виявилося, величезний відсоток депутатів знають про те, що таке криптовалюта, блокчейн, і дуже зацікавлені в тому, щоб урегулювати цю сферу. Хтось прийшов з IT-сфери, хтось - із маркетингу, хтось просто сучасна людина. У підсумку ми створили міжфракційне об'єднання з 50 народних депутатів, які точно розбираються в блокчейні, але я бачу потенціал, щоб розширити наше ком'юніті до 70 осіб, які розуміють важливість блокчейну. У підсумку ми разом з BRDO взяли напрацювання минулих груп і криптоасоціацій і синтезували з усього найбільш компромісний варіант законопроєкту податкового регулювання. Він містить визначення всіх базових понять, пов'язаних з криптосферою, всю термінологію, яка потрібна юристам і судам, щоб гравці ринку могли укладати контракти, діяти в судах і бути захищеними в правовій площині. Гравці ринку не могли раніше легалізувати свою діяльність і захищати права в судах. Наш законопроєкт нарешті вводить категоріальний апарат у правове поле", - підкреслив Олексій Жмеренецький.

За словами Жмеренецького, міжфракційне об'єднання Blockchain4Ukraine також працює над законопроєктами, пов'язаними з протидією відмиванню грошей в криптосфері.

"З останніх досягнень - упровадження норм FATF з протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму. Ми прийняли в першому читанні законопроєкт для впровадження цих норм, і ми до другого читання довнесемо ті норми, які виробила криптоспільнота, і зміцнимо цей документ. Наступний етап - ми готові подавати проєкт про токенізацію, що дозволить будь-якій компанії, державній чи приватній, проводити комерційні операції у вигляді криптоакцій - токенів. Ми спростимо вихід компаній на ICO і залучення інвестицій і зробимо цей проєкт глобальним", - сказав Олексій Жмеренецький.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram